Александър Кристоф спечели първия етап в 107-ата Обиколка на Франция - 156 км окло Ница. Норвежкият състезател на UAE Team Emirates се наложи над останалите спринтьоори с много мощен финал в трудните условия и под непрестанен дъжд.

 

Кристоф финишира с време 3:46.23 часа и средна скорост от 41.35 км/ч. Втори зад него завърши световния шампион Мадс Педерсен ("Трек"), а трети се нареди Кеес Бол от "Сънуеб".

 

Победата е 80-а в кариерата на норвежеца и четвърта за него в Тур дьо Франс.

 

"Чувствах се много добре в последните километри и бях сигурен, че ще спечеля. Това е много важен успех за мен, защото показва, че на 33 години още го мога", коментира Кристоф след финала, който е и първият носител на жълтата фланелка.

 

Александър Кристоф е вторият норвежец, който облича жълтата фланелка в историята на Тура. Преди него това прави единствено Тор Хусховд, който имаше три периода като лидер - през 2004, 2006 и 2011 г.

Първият етап в Тур дьо Франс включваше обиколка около Ница с две категоризирани изкачвания и начупен терен в началото, след което имаше равнинна част до финала. През целия ден силен дъжд се изливаше над колоната, което доведе и до много падания.

Сред въвлечените в тях бяха Павел Сиваков ("Инеос"), Йон Исагире ("Астана"), а на влизане в последните 3 км на асфалта се озова един от фаворитите в състезанието Тибо Пино. Лидерът на FDJ обаче получи времето на основната група.

В неделя предстои вторият етап в състезанието, който отново е на територията на Ница. Той включва четири изкачвания, сред които има две от първа категория. Последната височина е на едва 10 км преди финала, което дава възможност за атаки.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.