„Чернобил“ триумфира на наградите за телевизионно изкуство на Британската академия, провели се виртуално заради Ковид-кризата. Минисериалът бе оценен със седем отличия, сред които за режисьорска работа, музика и костюми.

Петсерийната драма на Крейг Мейзин за най-голямата ядрена авария в света получи общо 14 номинации за БАФТА – 11 за церемонията от 17 юли и още 3, изходът от които ще стане ясен на 31 юли. „Чернобил“, копродукция на HBO и „Скай Атлантик“, се изправи в различните категории срещу конкуренти като „Убивайки Ийв“, „Короната“, „Игра на тронове“, „Fleabag“, „The Virtues“ и други.

Сериалът, проследяващ драматичните събития в ядрената електроцентрала от април 1986 г., бе излъчен през май и юни 2019 г. и бързо се превърна в една от най-високо оценените от зрителите телевизионни продукции. Към днешна дата рейтингът на „Чернобил“ е 9,4 в най-голямата база с киноданни в света IMDb.

За работата си по „Чернобил“ Йохан Ренк получи БАФТА за най-добър режисьор. В категорията той се състезаваше с Хари Брадбиър (Fleabag), Шейн Медоус (The Virtues) и Тоби Хeйнс (Brexit: The Uncivil War). Името на Ренк е познато на аудиторията заради работата му по отделни епизоди на „В обувките на Сатаната“, „Викинги“, „Живите мъртви“ и по видеоклипове на песни като „Hung Up“ на Мадона, „Me, Myself and I“ на Бионсе и „Can’t Change Me“ на Крис Корнел.

Минисериалът получи и отличие за най-добра оригинална музика, чийто автор е Хилдур Гуднадотир, която по-рано тази година спечели и „Оскар“ за работата си по музиката в „Жокера“, уточнява “Площад СЛАВЕЙКОВ”.

„Чернобил“ се оказа победител и в категориите за костюми (Одил Дикс-Миро), декори (Люк Хъл, Клеър Левинсън), операторско майсторство и осветление (Якоб Ире), монтаж (Джинкс Годфри, Саймън Смит) и звук (Джо Бийл, Стефан Хенрикс, Стюарт Хиликер, Венсан Пипони).

В останалите категории сред по-известните сериали награди взеха „Остри козирки“ – за грим и прически (Лора Скиаво) и „Тъмните му материи“ – за спецефекти, за надписи и графично оформление.

За най-добър автор на комедия беше отличен Джеймс Деметриу за „Stath Lets Flats“, а за най-добър на драма – Джеси Армстронг за „Succession“.

Отличени бяха и документални продукции като „The Last Survivors“, „Seven Worlds, One Planet“ и „Battle of the Brass Bands“.

На 31 юли ще бъдат обявени и победителите в телевизионните награди „Върджин Медия“ на Британската академия – следващата церемония, на която ще станат ясни и резултатите за другите три номинации на „Чернобил“ – за най-добър минисериал, актьор в главна роля (Джаред Харис) и актьор в поддържаща роля (Стелан Скарсгард).

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.