Майкъл Коен, някогашният личен адвокат на американския президент Доналд Тръмп, твърди в нова книга, че преидентът е направил пренебрежителни забележки по отношение на световните лидери на чернокожите, включително бившия президент на Южна Африка Нелсън Мандела, както и по отношение на американските малцинства като цяло, предаде "Ройтерс", позовавайки се на Washington Post.

Коен работи в тясно сътрудничество с Тръмп в продължение на години, преди да се обърне срещу него, най-публично в свидетелство пред Конгреса миналата година преди импийчмънта на Тръмп.

Сега Коен излежава тригодишна присъда, наред с други неща, за даване на неверни изявления пред Конгреса. В книга, която трябва да излезе следващата седмица, Коен твърди, че Тръмп е описал Мандела като лош лидер, според Washington Post, който съобщава, че е получил копие от книгата.

Според вестника Коен пише, че след смъртта на Мандела през 2013 г., Тръмп казал: "Мандела разтърси цялата страна. Той не беше лидер. "

Коен също така твърди, че Тръмп е казал: "Кажете ми една държава, управлявана от чернокож, която не е дупка. Всички те са пълни с тоалетни."

Говорителят на Белия дом Кейли Макенани отговори, като атакува доверието на Коен.

"Майкъл Коен е опозорен престъпник и лишен от права адвокат, който излъга Конгреса. Той е загубил всякакво доверие и не е изненадващо да види последния му опит да се възползва от лъжи ", каза Макенани в изявление.

Тръмп нарече Коен "плъх" и лъжец, а Коен заяви, че е изправен пред многократни заплахи за смърт от поддръжници на Тръмп.

Коен твърди, че Тръмп е пренебрежително настроен към малцинствата и че е казал по време на президентската си кампания през 2016 г., че няма да спечели испаномощния вот, съобщава Washington Post. Според Коен Тръмп казал: "Подобно на чернокожите, те са твърде глупави, за да гласуват за Тръмп."

Коен излежава присъда за укриване на данъци, фалшиви изявления и нарушения на финансирането на предизборната кампания, като последното е свързано с плащания за мълчание на жени, които твърдят, че имат отношения с Тръмп преди президентските избори през 2016 г.

Той бе пуснат под домашен арест през май заради COVID-19, но след това беше затворен за кратко отново в затвора през юли. Тогава федерален съдия постанови, че Коен е бил подложен на отмъщение, тъй като е планирал да издаде книгата му, и нареди да бъде освободен отново, пиоше "news.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.