Близки са резултатите на двамата претенденти за следващ президент на Съединените щати - настоящият Доналд Тръмп и кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън. Обявилият се е за победител, въпреки неокончателните резултати Тръмп и заяви, че има готовност да сезира Върховния съд за изборни измами.

Продължава броенето на милиони гласове, които в крайна сметка ще решат победителя за поста в Белия дом, развръзката от битката в Сената и Камарата на представителите. Тези гласове ще определят победителя в оспорваните щати Пенсилвания, Уисконсин и Мичиган. Тепърва ще станат ясни резултатите в Северна Каролина и Джорджия.

Засега Джо Байдън има 238 електорални гласа, а Доналд Тръмп – 213. Още 87 електорални гласове все още не са разпределени. Съгласно изборните правила в почти всички щати, кандидатът с най-много гласове печели всички техни представители в избирателната колегия. Повечето от оспорваните щати не са сред тези с най-голяма електорална тежест, но в крайна сметка ще решат вота.

Закъснялото преброяване на гласовете по пощата провокира емоционално изказване от страна на президента Тръмп. В изявление късно снощи Байдън заяви, че е оптимист за изхода от надпреварата. Подобни коментари се чуват и тази сутрин от кампанията му. Тръмп обяви победа без да има изчислени гласове на милиони. Тръмп също определи изборите като „срамота“, отправи обвинения в измама и заплаши със съдебни дела, въпреки че не е ясно как могат да бъдат започнати такива дела при липса на регистрирани нарушения.

„Това е голям момент! Беше извършена мащабна измама на нацията. Искаме законът да бъде използван както трябва и затова отиваме във Върховния съд и ще поискаме гласуването да спре“, заяви Тръмп.

„Тук съм за да ви кажа, че сме на път да спечелим тези избори. Знаехме, че ще отнеме време заради безпрецедентния вот по пощата. Трябва да сме търпеливи, докато бъде преброен всеки глас, всяка бюлетина“, каза Байдън.

Преброяването на всички гласове може да продължи още дълго. В оспорваните щати резултатите на двамата са много близки. От лагера на Байдън гледат позитивно на прогнозите за победа в Уисконсин, докато кампанията на Тръмп дава заявки за ново броене в щата, който донесе една от решаващите победи за президента през 2016-а.

Ръчното преброяване на гласове протича и в момента, а властите наблягат на посланието, че по-важно от скоростта е коректното отчитане на вота, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.