Специалното издание на поредицата „Театърът чете“ ще представи на 22 август от 21 ч. на лятна сцена „Зад театъра“ двама автори с много ярък отпечатък върху културата на ХХ век - фантастът Рей Бредбъри и провокаторът Борис Виан. През този сезон Драматичен театър "Стоян Бъчваров" навлиза в своята 100-годишнина, затова и авторите, които „Театърът чете“ през тази година, също ще бъдат чествани с техните столетия. Това издание ще почете 100 години от рождението на Рей Бредбъри (1920–2012) и Борис Виан (1920-1959). Домакин ще бъде актрисата Милена Кънева. Текстове от Бредбъри и Виан ще четат Биляна Стоева, Веселина Михалкова, Пламен Димитров и Николай Божков. Актьорското литературно четене ще бъде на традиционния музикален фон, подбран от Стоян Радев.

Рей Бредбъри е от малкото писатели, които промениха не само литература, но и хората на своя век. Отказва да бъде дефиниран като научен фантаст – „Не се опитвам да опиша бъдещето, опитвам се да го предотвратя“, казва той. В книгите си Бредбъри създава свое поле на лирична фентъзи реалност, докосната от светлата тъга на носталгията. Сред най-популярните му произведения са “451 градуса по Фаренхайт”, “Марсиански хроники”, “Вино от глухарчета”. Пише за театъра и за киното, негов е сценарият за превърналата се в класика екранизация по “Моби Дик” на режисьора Джон Хюстън. Номиниран е за наградата “Оскар”. Адаптирал е 65 от своите разкази за телевизионната поредица “Театърът на Рей Бредбъри”. Има награда “Еми” за телевизионната си пиеса “Дървото на вси светии”. През 2000 г. Рей Бредбъри е удостоен от Националната фондация за книги с медал за изключителни заслуги към американската книжовност. Негова е популярната мисъл: „Има престъпления, които са по-лоши от това да се горят книги. Например – да не се четат.“

Другият автор - Борис Виан, е провокативният френски писател и музикант, който изживява няколко бурни живота за по-малко от 40 години, напук на болното си сърце. Тромпетът и джазът, инженерството, романите, театърът, киното – той се мята неистово към всяка от многобройните прояви на своя неподлежащ на дисциплиниране талант. Постоянно е част от скандали – още от времето, когато пише под псевдонима Върнан Съливан и е съден за нарушаване на добрия тон. И сега новите поколения читатели се стъписват при първия прочит на провокативните романи „Ще плюя върху вашите гробове“, „Мъртвите имат еднаква кожа“, „Ще пречукаме всички гадняри“. Вече под собственото си име Борис Виан пише романите „Есен в Пекин“, „Пяната на дните“, „Червената трева“ и „Сърца за изтръгване“.

Билети можете да закупите на касите на ТМПЦ - Варна, цена 10 лв., 20% отстъпка за учащи и пенсионери, съобщава "Live.Varna.bg".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.