Британската полиция съобщи, че е извършила най-мащабната операция в историята си, арестувала е легендарни фигури в престъпния свят и е разбила хиляди планове на подземния свят, включително подготовка на убийства. Това е станало възможно благодарение разбиване кодирането на EncroChat - популярен в криминалните среди месинджър.

Задържаните са 750 души в цялата страна, като разбиването на кодирането е станало с международно участие още през 2016 г., съобщава “Dnevnik.bg”. То очевидно е останало незабелязано до последно, защото компанията зад EncroChat предупреди едва на 13 юни потребителите си незабавно да изхвърлят мобилните телефони, от които са разговаряли.

Сега британската National Crime Agency (NCA) казва, че като са следили как престъпниците координират дейността си, са успели да предотвратят отвличания и екзекуции на членове на конкурентни банди. "На практика спасихме над 200 човешки живота", се казва в съобщението.

Операцията е продължила 3 месеца. Преди 2 месеца френски и холандски следователи са се инфилтрирали в секретната платформа на престъпниците с около 60 000 потребители по света, от които 10 000 само във Великобритания. Данните, споделяни чрез Европол, са помогнали и на други страни да проследяват движението и плановете на престъпните среди. EncroChat е закрита.

Британската полиция е извършила 746 ареста, конфискувала е 54 милиона паунда в брой, 77 огнестрелни оръжия, сред които автомати, и над 2 тона наркотици.

"Заедно защитихме обществото от престъпници от среден калибър, но и от босовете им, които бяха смятани за недосегаеми и убягваха от закона години наред. Сега имаме доказателства да ги съдим", заяви Ники Холанд, директор в NCA.

Снимка: Reuters

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.