В обстановка на напрежение, нападки и неспазване на договорните правила американският президент Доналд Тръмп и кандидатът на демократите Джо Байдън се изправиха един срещу друг по време на първия си президентски дебат. Двамата спореха по въпроси за пандемията от Covid-19, икономиката и здравеопазването.

Ожесточени спорове и прекъсвания, които накараха водещият да повиши глас, белязаха първия директен сблъсък между претендентите за Белия Дом. На няколко път Байдън каза на Тръмп да „замълчи,“ докато самият президент заложи на тезата, че опонентът му не е направил нищо през близо 50-те години, през които е във Вашингтон.

 

Допитване на телевизия Си Би Ес сред зрителите, че едва 17 процента от анкетираните смятат, че дебатът е преминал при позитивен тон и дискусията ги е информирала по редица въпроси, предаде ДПА.

69 процента от анкетираните обаче смятат, че тонът на дебатите е бил негативен и споделят, че останали "подразнени и обезпокоени" след тях.

48 процента от анкетираните смятат, че Джо Байдън е надделял в дебатите, а 41 процента са уверени, че победител е бил Тръмп.

Допитване на сайта на Си Ен Ен показва, че 6 от 10 анкетирани смятат, че Байдън е надделял, а едва 28 процента мислят, че Тръмп е победителят от дебатите.

По въпроса за Covid-19 Байдън заяви, че Тръмп не е имал план, посочи, че е слушал експертите си и попита зрителите дали могат да му вярват за това, което казва като цитира интервю, в което президентът е заявил, че още от февруари е знаел и не е казал подробности. Тръмп защити действията си и нападна интелекта на Байдън.

Федералните данъци на държавния глава, минали на преден план след публикация на "Ню Йорк Таймс" също бяха разисквани, като Тръмп отговори на обвиненията, че е избягвал да плаща данъци с думите, че е платил милиони долари данъци. Байдън поиска Тръмп да си покаже данъчните декларации.

 

Байдън нарече президента Доналд Тръмп "пудела на Путин", защото "отказва да каже и дума за премиите за убийства на американски военни".

Според няколко американски медии руски агенти са раздавали пари на бойци, близки до талибаните, за да убиват американски войници в Афганистан.

"Всички знаят, че той е лъжец", каза още бившият вицепрезидент по адрес на Тръмп и го нарече "клоун".

"У вас няма нищо интелигентно", каза президентът републиканец, обръщайки се към Байдън. Тръмп нарече опонента си "марионетка" на радикалната левица.

Дебатът продължи 90 минути без прекъсвания за реклами като двамата не се здрависаха заради спазване правилата в сила по време на пандемията. Наложи се модераторът Крис Уолъс от "Фокс" да въдворява ред и повиши глас като поиска участниците, предимно Тръмп да спре да прекъсва.

Диспутът се проведе в момент, в който допитвания от ключови за победа щати като Пенсилвания, Уисконсин, Мичиган, Аризона и Флорида показват малка преднина за Байдън. Усреднени национални проучвания на "Вашингтон Поуст" дават 8 процента предимство за кандидата на демократите.

В края на дебата кандидатът Джо Байдън пое ангажимент да признае резултатите от президентските избори на 3 ноември. Президентът републиканец Доналд Тръмп избегна този финален въпрос на модератора.

Доналд Тръмп не отговори на въпроса на модератора Крис Уолас за признаването на изборните резултати и за пореден път заговори за манипулиране на вота. "Ще има измами, каквито не сме виждали никога", каза Тръмп, който от седмици казва, без да има доказателства, че гласуването по пощата ще доведе до измами.
По думите на президента обявяването на окончателните резултати може да се забави с месеци.

Първият дебат между кандидатите за вицепрезидент Майк Пенс и Комала Харис ще се проведе следващата седмица.

 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.