Спасителни екипи в Ливан трескаво издирват оцелели, след като над 100 души се водят безследно изчезнали в резултат на мощната експлозия, опустошила пристанищния район в столицата Бейрут вчера, предаде Би Би Си.

Взривът причини смъртта на най-малко 100 души, ранените са над 4000.

Експлозията бе усетена в целия град, огромен облак дим се издигна над пристанището.

Президентът Мишел Аун заяви, че трагедията се дължи на 2750 тона амониев нитрат, съхраняван без нужните предпазни мерки в склад.

Амониевият нитрат се използва за наторяване в земеделието и е експлозив.

Аун свика спешна среща на кабинета и обяви 3-дневен траур, който започва от днес.

Експлозията избухна вчера около 18 часа след пожар на пристанището.

Очевидец разказа, че е видял пожара, но не е очаквал взрива. „Изгубих слуха си за няколко секунди, знаех, че нещо не е наред и изведнъж всичко бе засипано със стъкла“, заяви Хади Насрала пред Би Би Си.

Мощният взрив е бил усетен дори в Кипър, който се намира на 240 км.

Здравният министър Хамад Хасан заяви, че на сектора му липсват легла и оборудване за лечение на пострадалите в критично състояние.

Той допълни, че голям брой деца са спасени, но се опасява, че броят на жертвите ще расте.

Води се разследване, за да бъде установено какво точно е предизвикало трагедията. Амониевият нитрат е бил съхраняван в склад след разтоварването си на пристанището през 2013 г.

Няма данни за пострадали българи. Консулската служба при посолството ни в Бейрут функционира в нормален режим и е в готовност да окаже евентуално съдействие на нуждаещи се от помощ наши сънародници. За контакт може да бъде използван телефон 00961 5 452 883, както и електронни адреси consular.beirut@mfa.bg и embassy.beirut@mfa.bg.

Съболезнования на ливанските си колеги по-рано изказаха премиерът Бойко Борисов, президентът Румен Радев и външният министър Екатерина Захариева, съобщава БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.