Всяко населено място в България да има собствена финансова рамка и това да бъде регламентирано със закон, настояват от Националното сдружение на кметовете на кметства в България /НСККБ/. Това каза председателят на сдружението Румен Стоянов, който е кмет на Калофер.

През годините сме свидетели на нехайно отношение на по-големите кметове, които дават толкова пари на малките кметства, колкото те решат, коментира още Румен Стоянов. Обикновено тези пари стигат колкото да се плати тока и заплатите на назначените към кметството хора. Взеха ни местните дейности и ги слагат в общи поръчки, а от там най-лесно се крадат пари, допълни той. Стоянов посочи, че много често от кметовете на малки населени места се скрива информация за дейностите, които ще се извършват в селата и когато жителите попитат кмета си, той не знае какво да им отговори, защото няма представа за какво става въпрос.

Сред исканията са още кметовете на малки населени места да участват в обществените поръчки, а селата с над 100 жители да могат да избират свой кмет. Има много случаи, в които кметът на населено място е „спуснат с парашут” и хората не го харесват, коментира още Румен Стоянов.

Тези искания не се поставят за първи път, уточни председателят на сдружението. Първата среща е била на 10 ноември 2018 година и на нея са присъствали министър-председателят Бойко Борисов, Валери Симеонов, Менда Стоянова, Томислав Дончев и Владислав Горанов. След постигане на консенсус, предложението е минало на първо четене в Народното събрание, но след това някъде е било скрито, спомня си Румен Стоянов.

„Надяваме се управляващите да откликнат на исканията ни. Не искаме да излизаме на протести, но ако се наложи ще излезем. Може да станем за смях на цяла Европа, но все пак една власт срещу друга не бива да се оставя ей така. Ние сме кметове на населени места където живеят до 2 милиона жители. Ние сме над 3 100 кметства.”, заяви Румен Стоянов.

Исканията на сдружението са внесени в писмен вид до председателя на Народното събрание, президента, министър–председателя, омбудсмана, парламентарно представените партии и Националното сдружение на общините в Република България /НСОРБ/.

Близо 200 души се включват активно в срещите на НСККБ тази година. Официално членуват кметове от цялата страна с изключение на тези от областите Варна и Добрич, уточни Стоянов. И допълни, че членство се заявява само с попълване на заявление, съобщава Радио Варна.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.