Един от най-богатите източници на антиоксиданти, с положителен ефект върху имунната система, е шоколадът, твърди специалистът по хранене Варвара Зародина пред радио „Спутник”, цитирана от БГНЕС.

Шоколадът е най-консумираната храна в света, показаха съвременни научни изследвания. Предпочитаме този продукт, включително и по емоционални причини - когато ядем шоколад, мозъкът ни активира хормоните на удоволствието допамин и серотонин. Освен това шоколадът стимулира имунитета ни.

"Какаовите зърна, от които се произвежда шоколадът, съдържат повече от 200 съединения, които имат положителен ефект върху тялото. Тези мощни антиоксиданти имат благоприятен ефект върху коагулацията на кръвта, предпазват ни от свободните радикали, имат положителен ефект върху имунната система. Какаовите зърна имат най-високо съдържание на флавоноиди сред всички храни. Можете да кажете, че шоколадът стимулира имунитета ни“, е категорична диетоложката.

От друга страна, шоколадът има високо съдържание на захар. И често захарта засенчва полезните ефекти на шоколада.

За най-полезен се счита за тъмният шоколад, тъй като съдържа най-голяма концентрация на какаови зърна, съобщава “standartnews.com”. Млечният шоколад е по-малко полезен, а белият шоколад е лишен от всички полезни свойства“, каза Зародина.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.