Най-малко седем израелски войници са били убити при засада в град Газа, съобщиха днес израелските медии, на фона на силната съпротива, която армията продължава да среща в офанзивата си срещу палестинската групировка "Хамас", съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА. Действията на Израел предизвикаха международно възмущение и рядко срещани критики от страна на САЩ заради убийствата на хиляди цивилни, отбелязва агенцията.

Администрацията на американския президент Джо Байдън многократно е призовавала Израел да предприеме по-сериозни мерки, за да пощади цивилните палестинци, въпреки че блокира международните призиви за прекратяване на огъня и бърза да предостави военна помощ за своя близък съюзник. Израел отхвърли предложенията на Вашингтон за следвоенен план, който да съживи отдавна затихналия мирен процес с палестинците.

Израелската въздушната и сухопътната офанзива доведе до смъртта на над 18 400 палестинци, предимно цивилни, след атаката на бойците от "Хамас" и други групировки на 7 октомври в Южен Израел, която предизвика войната. Близо 85 процента от 2,3-милионното население на Газа бе принудено да напусне домовете си, а по-голямата част от сградите в Северна Газа са почти разрушени от израелските удари.

Израелските сухопътни войски все още водят тежки сражения с палестински бойци в град Газа и околностите му, повече от шест седмици след като израелската армия нахлу в северната част на палестинския анклав. Сблъсъците са продължили и през тази нощ в множество райони, като особено тежки са били боевете в квартал Шеджая в източната част на град Газа, съобщиха жители.

Израелските военни съобщиха, че вчера са били убити общо осем военнослужещи. Медиите в страната уточниха, че засадата, при която са загинали седемте войници, е била устроена именно в квартал Шеджая, като е включвала стрелба и няколко експлозии. Същият гъстонаселен квартал е бил сцена и на едно от най-тежките сражения по време на предходната война в Газа, отбелязва АП.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.