Евродепутатите се събраха на извънредна пленарна сесия, на която обсъдиха договорените от Европейския съвет бюджет на ЕС за следващите 7 години и плана за възстановяване от пандемията с Covid-19. Голяма част от тях изразиха несъгласие с предвиденото намаляване на средствата в полза на здравето, образованието и иновациите.

"Направихме европейско предложение, Европа още не е излязла от тъмнината, но се насочва към светлината", каза председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пред евродепутатите, представяйки споразумението между европейските лидери. Тя определи като голям победител на тази среща на върха "новите собствени ресурси". Фон дер Лайен допълни, че бюджетът и върховенството на закона от тук нататък ще вървят ръка за ръка. Орязванията тя определи така:

"Някои решения по много програми предизвикват съжаление и бяха болезнени, а те имат ключово значение за европейска добавена стойност. Мисля за "Хоризонт", основната ни здравна програма, "Инвест ИЮ"."

На това председателят на ЕНП Манфред Вебер отговори, че евродепутатите от неговата група не са готови да преглътнат горчивия хап и не смятат, че новият бюджет дава точния отговор на предизвикателствата през следващите 7 години.

Ангел Джамбазки от групата на европейските консерватори и реформисти заяви, че ВМРО няма да подкрепи нито бюджета, нито възстановителния план.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който определи бюджета и плана като "силно и амбициозно споразумение за Европа", се обърна към крайната десница така:

"Чух думи, които бих могъл да нарека "жалки" от представените тук екстремистки партии. И добре прецених - вие избирате затварянето в себе си, омразата, разделението, отхвърлянето. Ние избираме толерантността, откритостта, обединението. Това е тъжен ден за вас и щастлив ден за Европа и европейците.", цитира думите на Шарл Мишел БНР.

Снимка БГНЕС


 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.