Американски и руски представители започнаха днес преговори за сигурността в космоса, след като миналата седмица Вашингтон и Лондон обвиниха Москва, че е изпробвала противоспътниково оръжие, предаде ДПА.

Еднодневният диалог в австрийската столица, който е планиран от месеци, ще бъде последван от тридневни преговори между двете страни по въпросите на контрола над ядрените оръжия, предава БТА.

В петък Кристофър Форд, помощник-държавен секретар на САЩ за международната сигурност, обвини на пресконференция Москва и Пекин, че вече са превърнали "космоса в театър на военните действия". По думите му Вашингтон предлага правила за отговорно поведение в космоса, които да следват образеца на съществуващите правила за водене на война и които да бъдат основани на принципа на съразмерността и хуманността.

Русия и Китай подкрепят алтернативна инициатива за сключването на международен договор за забрана на космическите оръжия, отбелязва агенцията.

Форд обаче заяви, че САЩ са против тази инициатива, защото тя ще направи незаконни някои конкретни оръжейни системи, които е трудно да бъдат дефинирани, вместо да определи кои действия в открития космос са допустими и кои не.

Според Космическото командване на САЩ, в средата на юли Русия е изпробвала противоспътниково оръжие в рамките на тест, подобен на друг такъв, извършен от нея през 2017 г. Москва отхвърли обвинението. При извършеното изпитание става дума просто за малък "инспекционен изкуствен спътник", който е използвал специализирано оборудване, за да инспектира от близко разстояние друг руски космически спътник, заяви в петък руското министерство на външните работи, пише "Днес+".

"Русия винаги е била ангажирана и ще остана такава и занапред с пълното демилитаризиране на открития космос и неразполагането на каквито и да било оръжия в космическото пространство", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.