83 лекарства, които се продават без рецепти в аптеките, са поскъпнали от началото на епидемията с COVID-19 от месец март до началото на юни. Това показва регистърът на Националния съвет по цени и реимбурсиране - държавната структура, която одобрява цените на медикаментите. При цените на лекарствата без рецепта регулация няма. Единственото условие е всяко нейно повишение да е съобразено с инфлационния ръст за периода от последното подадено заявление. Точно за спазването на тази мярка следи и Съвета по цени и реимбурсиране.

Масово са вдигнати цените на лекарства, използвани при настинка и грип - таблетки срещу температура, сиропи и хапчета за гърло, капки за нос, показа проверка на “24 часа” в регистъра. Увеличението на някои стига е до 60% спрямо старата цена.

Такова например е популярното при настинка “Грипекс макс”, чиято цена от 7,58 лв. вече е стана  11,99 лв., показва регистърът на максималните продажни цени.

С 31% пък е поскъпнала една от разновидностите на ибупрофена, който се използва за сваляне на висока температура. Старата цена на това лекарство е била 3,28 лв., а новата, поискана от производителя и одобрена от държавата по време на извънредното положение, е 4,32 лв. Увеличението на други разфасовки на този медикамент се движи около 10-11 на сто спрямо старата цена.

При цените на лекарствата без рецепта, регулация няма. Единственото условие е всяко нейно повишение да е съобразено с инфлационния ръст за периода от последното подадено заявление. Точно за спазването на тази мярка следи и Съвета по цени и реимбурсиране.

С 15 до 20% са поскъпнали повечето сиропи и таблетки срещу кашлица и болно гърло, показва още справката в регистъра на цените. От 8,70 на 10,04 лв. се вдига цената на сиропа “Тавипек”, от 3,68 на 4,81 е станала на “Солволан” таблетки. От 11,84 на 14,21 лв. пък е увеличена една от разновидностите на хапчетата за гърло “Мукосолван”, като са вдигнати цените на абсолютно всички разновидности на този медикамент, чиято активна съставка е веществото абмроксол.

С 10,3% по-скъпи вече са популярните таблетки за смучене “Ефизол” - увеличението е от 4,93 на 5,44 лв. Вдигнати са отново абсолютно всички разновидности и разфасовки на този медикамент за облекчаване на гърлото.

С около 8-9% са вдигнати цените на масови медикаменти за гърло като “Стрепсилс” и “Тантум верде”.

В диапазона между 5 и 10 на сто се движи поскъпването и на повечето лекарства срещу температура.

“Днес+” пояснява, че цената на популярния “Фервекс” от 14,93 се е повишила на 16,50 лв. При ефералгана увеличението е по-скромно - от 5,19 на 5,47 лв. Най-евтината разновидност на парацетамола на пазара в България пък е вдигната от 1,84 на 1,97 лв.

Увеличение има не само при продаваните без рецепта лекарства за настинка и грип, но и при изписваните при по-сериозна болест антибиотици, показва пък регистърът за пределните цени. В него се вписват медикаментите, които се продават само по лекарско предписание.

С 10% е завишен ползваният при дихателни инфекции “Ципрофлоксацин”, показват данните от регистъра на съвета по цени и реимбурсация.

Най-голямото увеличение на цената е при широкоспектърния антибиотик “Неомицин” Едната от неговите разфасовки е поскъпнала с 23% от 4,93 на 6,06 лв. Увеличението при друга от опаковките на същия антибиотик е от 4,93 на 5,71 лв., или 15 на сто.

От 4 на 4,30 лв. се продава вече антипаразитният антибиотик “Тинидазол”. Със 7% е увеличението при тетрациклина и ползвания при пневмонии “Левофлоксацин”. С 4,5% е вдигната цената на едно от най-популярните антивирусни лекарства “Ремантадин”. Все пак при лекарствата с рецепта има и случаи на намалени цени по време на коронакризата, показват още  данните от регистъра.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.