Загадъчен взрив и пожар в главния ядрен обект на Иран може да е спрял работата на Техеран за изграждане на усъвършенствани центрофуги, но едва ли е забавил Ислямската република в стремежа ѝ да увеличава своите все по-разрастващи се запаси от нискообогатен уран.

Ограничаването на тези запаси беше един от главните елементи на ядрената сделка, която световните сили постигнаха с Иран преди пет години. Това споразумение сега е унищожено, след като президентът Доналд Тръмп едностранно изтегли Америка от него преди две години, напомня “Дневник”.

Колкото повече се увеличават тези запаси, толкова по-кратко става времето, което би било необходимо на Иран, за да създаде ядрено оръжие, ако реши да го направи. А макар Техеран да настоява, че атомната му програма е за мирни цели, той поднови заплахите си за изтегляне от ключов договор за неразпространение на ядрените оръжия в момент, когато САЩ се опитват да удължат оръжейно ембарго на ООН срещу Иран, което трябва да изтече през октомври.

Всичко това засилва риска от по-нататъшна конфронтация в идните месеци. Иранските служители вероятно признаха това, след като осъзнаха обхвата на взрива на 2 юли в обекта в Натанз в централната иранска провинция Исфахан. Първоначално те омаловажиха пожара, описвайки обекта като "склад", въпреки че анализатори веднага заявиха пред "Асошиейтед прес", че взривът е поразил новото съоръжение за сглобяване на усъвършенствани центрофуги в Натанз.

Дни по-късно Иран призна, че пожарът е поразил съоръжението и допусна възможността за саботаж в обекта, който по-рано беше атакуван от компютърния вирус "Стъкснет". Той обаче внимаваше да не обвини пряко САЩ или Израел, чиито служители ясно намекнаха, че са имали пръст в пожара. Поемането на отговорност за нападението само засили подозренията за чуждестранна роля във взрива. Евентуално пряко обвинение от Техеран би увеличило натиска върху иранската шиитска теокрация да отвърне, а тя очевидно засега не иска да го прави.

Взривът и пожарът обаче не засегнаха подземните зали с центрофуги в Натанз. Именно там продължават да се въртят хиляди газови центрофуги първо поколение, обогатявайки уран до чистота от 4.5 процента. Междувременно беше също така подновено обогатяването в иранския ядрен обект във Фордо, построен дълбоко в планина, за да бъде защитен от евентуални въздушни удари. Иран продължава да изпробва и по-рано създадени усъвършенствани центрофуги.

Взривът "в Натанз беше преди всичко удар по плановете на Иран да продължи към по-напреднали етапи в своя ядрен проект", написа Сима Шайн, която оглавява изследванията за иранската програма в Института за изследвания по националната сигурност в Израел, а преди това е работила в израелската разузнавателна служба Мосад.

Шайн предупреди: "Това обаче няма да попречи на Иран да продължи да натрупва обогатен уран, което става, откакто Иран започна постепенно да нарушава ядреното споразумение." Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) каза, че до юни Иран е имал над 1500 килограма нискообогатен уран. Споразумението от 2015 г. ограничаваше Иран да има само 300 килограма уран, обогатен до едва 3.67 процента - доста под необходимото за създаване на оръжия ниво от 90 процента.

Снимка: Аssociated Рress

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.