Протести избухнаха в Беларус след края на президентските избори, които бяха спечелени от Александър Лукашенко. Най-масови те бяха в столицата Минск, където органите на реда използваха сила, за да отблъснат демонстрантите. Няколко души са ранени, съобщи BBC. Има и арестувани.

Действащият президент на Беларус Александър Лукашенко е победител в президентските избори с 79,7% от гласовете, според данни на екзитпол, заявен от телевизионния канал „Мир“. По техни данни Светлана Тихановска събира 6,8%, съобщава ТАСС, цитирана от БГНЕС.

В опит да спре безредиците по улиците на Минск кандидатът за президент на Беларус Светлана Тихановская направи изявление пред протестиращите, военните и полицията, пише БГНЕС, цитирайки РИА Новости.

"Искам да помоля полицията и армията да не забравят, че те са част от народа", казва в изявлението Тихановская. Тя призова своите привърженици да предотвратяват провокациите и да не дават причини за използването на насилие.

"Знам, че беларусите ще се събудят утре в нова страна и се надявам, че утре ще има само добри новини. Моля, спрете насилието. На първо място, офицери, знам, че можете да го направите", каза тя.

Последните президентски избори в Беларус отбелязаха рекорд - преди основния ден на гласуването бяха пуснати бюлетини от 42% от избирателите. За да бъдат изборите валидни, са необходими 50%, предаде ТАСС. Авансовото гласуване започна във вторник, 4 август. На предишните президентски избори през 2015 г. предсрочно гласуваха 36% от избирателите.

Към 16.00 ч. местно време избирателната активност на президентските избори в Беларус надхвърли 73.40%, съобщиха от беларуската Централна избирателна комисия, предаде БГНЕС. Избирателната активност в Гомелска област е била 81,87 процента, в Могильовска и Гродно - съответно 80,29 и 75,66 процента. В Минск малко повече от 58 процента от имащите право на глас са пуснали бюлетина в урната. Най-ниска е избирателната активност в столицата Минск, където едва 58% от жителите са гласували.

Това са шестите президентски избори, откакто републиката се отцепи от СССР. Главен претендент отново е действащият държавен глава Александър Лукашенко, сочен за последния диктатор в Европа. Той е на власт от 1994 г. Заради него Беларус е единствената държава на континента, която не членува в Съвета на Европа. Сутринта той гласува в избирателната секция №1 в сградата на Държавния университет за физкултура в Минск и след това предупреди медиите да не работят за дестабилизацията на Беларус. „Ако се борите срещу страната, опитвате са да я вкарате в хаос и да я дестабилизирате, ще получите незабавен отговор“, заплаши Лукашенко.

Съперниците му са съпредседателят на общественото движение "Говори истината" Андрей Дмитриев, бившата депутатка Анна Канопацка, домакинята Светлана Тихановска и председателят на партията "Беларуска социалдемократическа Грамада" Сергей Черечен.

На известния блогър Сергей Тихановски не бе разрешено да регистрира кандидатурата си. Той бе арестуван по време на събирането на подписи в полза на съпругата му Светлана, която беше номинирана за кандидат-президент на негово място. В същото време бяха извършени претърсвания в офиса на „Белгазпромбанк”, чийто директор бе друг кандидат - Виктор Бабарико. Той и много от бившите му служители бяха арестувани. По време на демонстрациите в подкрепа на съперниците на Лукашенко, проведени в цялата страна, според официални данни са задържани 270 души. ЕС поиска незабавно освобождаване на задържаните и осигуряване на политическа конкуренция на изборите.

За да бъде избран президент, за него трябва да са гласували повече от половината явили се пред урните, пише "segabg.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.