рокуратурата е открила още двама дипломати, които подозира в шпионаж за Русия. Това се разбра от съобщение на прокуратурата, в което се казва, че руснаците са извършвали разузнавателна дейност в България от 2016 г. до днес. Те са търсили информация за плановете за модернизация на българската армия и поддръжката на техническата годност на военната техника.

Според прокуратурата целта им е била да предадат събраната информация, която представлява държавна и служебна тайна, на руското военно разузнаване в Москва.

За целта двамата дипломати осъществявали контакти и с български граждани, които са имали достъп до информация, свързана с военнопромишления комплекс. В замяна на информацията в някои от случаите на българските информатори били обещавани и давани финансови облаги. От съобщението се разбира и че разследването срещу руските дипломати е започнало по сигнали на ДАНС, но заради имунитета им то е спряно.

 

Главният прокурор Иван Гешев е уведомил външния министър Екатерина Захариева за разкритията. От МВнР съобщиха, че двамата са обявени за персона нон грата и имат 72 часа да напуснат страната, руското посолство е уведомено с нота.

По-рано през деня в МВнР бе получено писмо от Прокуратурата на Република България с постановление за спиране на досъдебно производство спрямо двамата дипломати, които са събирали информация, представляваща държавна тайна, с цел издаването ѝ на чужда държава или чужда организация - престъпление по чл. 104, ал. 1 от НК.

В съобщението на държавното обвинение не се посочват имената, нито постовете на руските дипломати. Не се споменава и кои и колко са българите, които са им предавали информация, нито пък какви суми са получавали за това.

Новината идва часове след като обвиненият и разследван в шпионаж председател на движение "Русофили" Николай Малинов обяви, че ще оглави нова партия на русофилите.

Миналата година избухна друг подобен скандал с дипломати - по искане на България Русия отзова един от първите секретари на посолството заради подозрение в шпионаж, след като в края на октомври 2019 г. той бе обявен от прокуратурата за шпионин.

През януари прокуратурата обяви, че е разкрила още двама шпиони с дипломатически имунитет, които според държавното обвинение са събирали данни за механизмите на изборния процес в България, за енергетиката и енергийната сигурност на страната, като изпращали информацията на руското разузнаване.

Тогава българското външно министерство връчи на руския посланик нота за обявяване на дипломат за "персона нон грата" и е уведомило, че служител на търговското представителство трябва да напусне страната, а съобщението дойде от посолството на Москва в София, съобщи "Дневник".

 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.