“Една част от разположените в Германия американски военни, които ще бъдат изтеглени от страната, ще се върнат в САЩ, а друга част ще се предислоцират в Полша и други страни.” Това заяви американският президент Доналд Тръмп на съвместна пресконференция с полския си колега Анджей Дуда, след като двамата разговаряха в Белия дом, предадоха световните информационните агенции.

Визитата на Дуда във Вашингтон е първото посещение на чуждестранен лидер от началото на пандемията. Тръмп потвърди, че става дума за значително намаляване на американския контингент в Германия - до 25 хиляди души. Той допълни, че САЩ са натоварени с твърде голяма финансова тежест заради поддържането на контингента в Германия.

Анджей Дуда изрази задоволството си, че на срещата е обсъден преходът към нов етап в двустранните отношения. "Днес ние преминаваме към нов етап, по-специално става дума за възможността за увеличаване на американския контингент в страната ни", подчерта президентът на Полша.

Същевременно той призова американския си колега да не изтегля силите на САЩ от Европа, тъй като именно тяхното присъствие е гаранция за нейната сигурност след Втората световна война.

Тръмп за пореден път отправи критики към Германия, че "плаща на Русия милиарди долари за енергийни доставки", допълва "standartnews.com”. Изказването му прозвуча в контекста на критиките към Берлин, че настоява за построяването на тръбопровода "Северен поток 2", с който ще се удвои обемът на газа, внасян директно от Русия за сметка на транзита през Украйна.

На въпрос, какъв сигнал изпраща Вашингтон към Русия с изтеглянето на свои военни от Германия и пребазирането на част от тях в Полша, Тръмп отговори, че това е "много силен сигнал".

Американският президент добави, че сега САЩ работят с Русия по контрола над ядрените оръжия и възможностите за тяхното съкращаване в бъдеще.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.