Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви в четвъртък, че не иска да отлага изборите в страната, насрочени за ноември, цитира думите му TACC.

Изказвайки се на брифинг в Белия дом, той отново критикува вота по пощата. "Просто чувствам, че не искам да отлагам (изборите). Искам изборите да са през ноември, но също така не искам да чакам три месеца резултатите от тях и след това да разбера, че всички изпратени по пощата бюлетини са изчезнали и изборите не означават нищо. Това ще се случи (в случай на гласуване по пощата). Това е здрав разум", обясни президентът.

"Всички знаят това. Умните хора знаят това, глупавите хора може да не знаят и някои хора не искат да говорят за това, но те го знаят", добави държавният глава.

Американският президент подчерта, че иска избори, на които американците да отидат до избирателни секции, включително удостоверение за гласуване по пощата, посочват името си и подписват съответния документ. "Правим това от много години", каза Тръмп.

Той нарече гласуването по пощата „крайно несправедливо“ към САЩ. "Ако това (гласуване по пощата) се случи, страната ни ще се превърне в посмешище за целия свят, защото всички знаят, че няма да работи", заяви държавният глава.

Той каза, че е изненадан, запознавайки се с критиката на вота по пощата в американските медии. "Това е катастрофа. Търсим проблеми. Искам ли да отложа датата (на изборите)? Не, но не искам нечестни избори. Ако това (гласуване по пощата се случи), тогава тези избори ще бъдат най-фалшифицираните в историята", завърши американският лидер.

Тръмп каза също, че неговият пост в „Туитър“ за възможността за отлагане на общите избори в САЩ през ноември е предназначен да обясни недостатъците на гласуването по пощата.

"Исках да обясня на хората, но това дори не изисква много обяснения. <...> че това, което ще се случи през ноември, ще бъде хаос", каза той в четвъртък на пресконференция в Белия дом. Според Тръмп подобна ситуация вече е възникнала по време на първичните избори тази година. „Десетки хиляди изпратени бюлетини не са били преброени в тазгодишните първични избори“, той даде като пример заглавие в The Washington Post. "Това са лъжливи медии, но в случая това не е лъжа, а истина", добави президентът.

Според американския лидер, резултатите от гласуването по пощата могат да станат известни едва след „седмица след 3 ноември или месец, или, честно казано, като се вземат предвид всички последващи трудности и т.н., години“. Според него тази ситуация е неприемлива. "Или като цяло никой никога няма да разбере кой е спечелил изборите", подчерта той.

В същото време Тръмп отбеляза, че няма нищо против да гласува дистанционно. "Не говорим за дистанционно гласуване. Това е различно", каза той. "Аз самият гласувам дистанционно, защото не мога да бъда във Флорида, тъй като съм във Вашингтон, в Белия дом", подчерта американският лидер. Тръмп смени постоянния си адрес от Ню Йорк в Палм Бийч, Флорида.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп в „Туитър“ в четвъртък предложи да се обмисли отлагане на изборите поради разпространението на коронавирус в страната. Предвид постоянната си критика на гласуването по пощата, американският лидер заяви, че изборите през 2020 г. могат да бъдат най-ненадеждните и нечестни в историята.

Както преди американските експерти и юристи предупреждаваха във връзка с пандемията, в действителност сценарият на потенциално отлагане на изборите е практически невъзможен. Това ще изисква промяна във федералното законодателство, уреждащо провеждането на избори. Съгласно Закона за деня на президентските избори от 1845 г. гласуването се провежда „във вторник след първия понеделник през ноември“. Следователно отлагането на датата на изборите ще изисква одобряването на съответния законопроект от Сената и Камарата на представителите на Конгреса на САЩ и подписването му от Тръмп. Но едва ли би било преувеличение да се каже, че постигането на консенсус по този ключов въпрос между републиканския президент Тръмп и опозиционната Демократическа партия, която на този етап има мнозинство в Камарата на представителите, е възможно само в краен случай.

Въпросът е още по-сложен с отмяната на избори. 20-ата поправка на конституцията на САЩ предвижда изтичането на мандата на президента и вицепрезидента „на обяд на 20 януари“ (четири години след встъпването му в длъжност). Тоест, дори изборите да бъдат отменени, Тръмп и неговият вицепрезидент Майк Пенс ще загубят правомощията си. Както твърдят американски експерти, всички тези норми са практически невъзможни за нарушаване. 59-те президентски избори в САЩ са насрочени за 3 ноември, припомня "Moreto.net".

Гласуването лично в избирателните секции в страната е изправено пред проблем заради коронавируса.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.