Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка, за да бъде изправен пред съда за военни престъпления в Хага, драматичен крах за политик, който доминира в бившата сръбска провинция повече от десетилетие, отбелязва "Франс прес".

52-годишният мъж заяви, че ще се оттегли, за да се яви пред съда, след като той потвърди обвинителен акт срещу него, датиращ от конфликта през 1990-те години със Сърбия, когато Тачи беше политически шеф на бунтовническата Армия за освобождение на Косово.

"При никакви обстоятелства няма да позволя да се явя пред съда като президент на Република Косово. Следователно, за да защитя интегритета на длъжността на президента и страната, както и достойнството на гражданите, аз подавам оставка от поста президент на Република Косово", каза Тачи на пресконференция в столицата Прищина.

Той отдавна настоява за своята невинност във война, която повечето хора в Косово, където живеят предимно етнически албанци, смятат за "справедлива" борба за независимостта си от сръбското потисничество.

"Това не са лесни моменти за мен и семейството ми, както и за онези, които ме подкрепяха и вярваха в мен през последните три десетилетия от нашата борба за свобода, независимост и изграждане на нация", добави Тачи, цитиран от БНР.

През юни прокурорите го обвиниха в десет престъпления, включително обвинения в убийство, насилствено изчезване на хора, преследване и изтезания.

Тачи не каза кои конкретни обвинения са потвърдени, докато прокурорите отказаха коментар.

Създадени с подкрепата на ЕС през 2015 г., Специализираните камари за Косово (KSC) функционират съгласно косовското законодателство, но се намират в Хага, за да защитят свидетелите от сплашване в общество, където много бивши бунтовнически командири все още доминират в политиката.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.