Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел е изразил пред руския президент Владимир Путин тревога за опозиционния лидер Алексей Навални, който е в кома. Екипът му твърди, че той е бил отровен.

ООН също изрази загриженост и настоя той да получи необходимата медицинска грижа. Говорителят на ООН за човешките права Лиз Тросел заяви: "Информациите за случилото се с Навални са много тревожни. Важно е той да получи адекватна грижа, за да се възстанови".

Тази сутрин опозиционерът трябваше да бъде пренесен със самолет от Омск в Берлин, но лекуващите му лекари отказаха да го пуснат с мотива, че състоянието му не е достатъчно добро. Към 6 часа сутринта все още е имало разрешение за изпращането му в Германия, каза съпругата му Юлия Навална. Според нея това забавяне се прави, за да изчезнат остатъците от химическото вещество в тялото на съпруга ѝ. Нямаме доверие на тази болница и искаме да го преместим в болница, където се доверяваме на лекарите, каза още тя.

Опозиционерът Навални, смятан за най-яростния вътрешен критик на руския президент Владимир Путин, беше свален в безсъзнание в сибирския град Омск от полет от Томск за Москва. Самолетът е кацнал аварийно заради заболяването на Навални, който е бил откаран в болница и поставен на командно дишане. Според говорителят му Кира Ярмиш най-вероятно опозиционерът е бил отровен с нещо, поставено в чая му.

В телефонния си разговори с Путин Мишел е казал още, че целта на ЕС е насилието в Беларус да спре и да се предотврати плъзгането на страната към икономически или военен хаос. "Опитът с Украйна е важен", коментира източник на "Ройтерс". "Никой не иска това да се повтори. ЕС няма интерес от още един Майдан и хаос в Беларус. Беларус не е Украйна, хората там не искат по-близки връзки с ЕС", уточнява "Дневник".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.