Пожар избухна в дома за умствено изостанали хора във вълчидолското село Оборище, съобщи БНР. Няма пострадали. В дома са настанени 90 души. Инцидентът е възникнал в полунощ в една от стаите. Причините се изясняват. На място са били изпратени четири екипа от Районната противопожарна служба и от Варна.

Комисар Тихомир Тотев - директор на Областната дирекция "Противопожарна безопасност и защита на населението " във Варна посочи, че персоналът е действал адекватно и веднага е евакуирал хората, които сега са настанени в други стаи на дома и не се налага настаняването им другаде. Това потвърди и Весиле Алиева, кмет на село Оборище.

Неизгасена цигара е най-вероятната причина, довела до пожара в Дома за хора с умствена изостаналост във вълчидолското село Оборище. Това предположение изказа управителят на заведението Илчо Горанов. Очаква се разследващите органи да потвърдят дали версията ще се окаже вярна.

Пламъците са тръгнали от подпалил се дюшек в една от стаите, каза той. Дежурният санитар е успял да изведе обитателите веднага при възникване на инцидента. Горанов обясни, че многократно е правил опити да ограничи пушенето, но предвид състоянието на хората там, мерките са неефективни.

15 камери са монтирани в заведението. Материалната база на дома се поддържа и обновява, наскоро са сменени мебелите, закупени и са и 10 нови пожарогасители, обясни още управителят.

В дома са настанени хора на възраст между 21 и 90 години, за тях се грижи персонал от 42-ма души.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.