Днес незабравимият и любим на поколения българи актьор Тодор Колев щеше да навърши 81 години.

Той е роден на 26 август 1939 година в Шумен. Местните хора го помнеха като „Малкия Адам“. Градската легенда разказва, че първите му изпълнения са в казиното на Градската градина в Шумен.
 

Самобитният талант и опасен чар превръщат варненското софиянче от Шумен, както той сам нарича себе си в книгата си, в символ на цяла една генерация български актьори.

Емблематичното му шоу от 90-те „Как ще ги стигнем…“, после – „Вход свободен“ няма да бъдат забравени. Песните му ще се помнят. Звукът на цигулката му, неговото неподправено и самобитно очарование.

Когато излиза за първи път на сцената, пред погледите на взискателната комисия на НАТФИЗ, младият кандидат-актьор е в обувки с високи подметки. Искал е да изглежда по-впечатляващ със солидна осанка.

Успява да издокара баритонов тембър, за да даде тежест и мощност на гласа си. Но изпитващото го жури е смаяно от друго – той е изразителен, изключително музикален, а талантът му надминава всякакви очаквания.

Няма да забравим гласа му – този глас – толкова непринудено специфичен, толкова искрен и чист. И неговите култови реплики от сцените на живота и на киното, и тях… няма да забравим…
 

;1. Лошо, Седларов, лошо! – „Опасен чар“
2. Дет ис дъ куесчън“, както е казал джентълменът Хамлет. – „Опасен чар“
3. (към събличащата се проститутка) Ти ше си лягаш ли? – „Господин за един ден“
4. “Никоя жена не бива да чува, че някога друга жена е била повече обичана от нея. Принцип.” – „Опасен чар“
5. …знаеш ли, братчед, кое отличава хората от животните? Алкохолът! Нито едно животно не пие! – „Двойникът“
6. Кокошка отвсякъде може да долети, яйцето не може. – „Господин за един ден“
7. Брат’чед, свалих я… Димитрова, тя те обича. – „Двойникът“
8. (към жена си, която отново е бременна) Ако имаме късмет, това ще се роди в Америка. – „Господин за един ден“
9. Слушай, брат’чед, какви са тия оставки? Няма да дезертираме! Науката е като хорото – хванеш ли се веднъж – край! – „Двойникът“
10. Икономията е майка на мизерията. – „Опасен чар“
Харизматичен и неподправен Тодор Колев остава в сърцето на всеки, докоснал се до изкуството му, припомня “24 shumen”.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.