Сръбският президент Александър Вучич обяви тотална победа на парламентарните избори в неделя от управляващата и ръководена от него партия.

Получавайки около 63% от гласовете дясноцентристката Сръбска прогресивна партия (СПП) драматично ще разшири своето влияние в 250-членния парламент.

Това обаче става на фона на бойкот на изборите от голяма част от опозицията, която обвинява управляващите в авторитаризъм.

"Благодарен съм на хората за тази историческа подкрепа", заяви Вучич, който е на власт от 2014 г.

"Победихме навсякъде“, продължи той. "Спечелихме на места, където никога досега не бяхме печелили".

Успехът му бе подпомогнат от бойкота на изборите от основните опозиционни сили в страната, който обявиха, че докато Вучич е на власт в Сърбия изборите няма да бъдат нито свободни, нито честни.

Но въпреки кампанията на опозицията избирателите да останат вкъщи и продължаващата епидемия от новия коронавирус, не беше отчетено значително понижение на избирателната активност. Тя беше малко под 50 процента според независимия наблюдател CRTA.

Независимо от това опозицията в страната обяви вота за "фалшив" и отчете, че бойкотът е бил успешен, уточни “Vesti.bg“ . Сега управляващите ще получат около 189 места или пълно мнозинство в парламента на Сърбия.

На второ място се класира техният традиционен коалиционен партньор - Социалистическата партия на Сърбия (СПС), която според прогнозните резултати ще получи 32 места.

Единствената опозиционна партия, която събра достатъчно гласове, за да премине прага от 3 процента за влизане в парламента - новосформираният Сръбски патриотичен алианс на Александър Шапич, ще има около десетима депутата.

В парламента ще влязат и представители на някои етнически малцинства, които имат по-ниска квота за влизане, разпределяйки си около 17 депутатски места.

Въпреки протестите на опозицията и обвиненията в тоталитаризъм Вучич се радва на одобрение както от Русия и Китай, така и от САЩ, и част от държавите от ЕС.

След пълната победа на управляващите обаче вероятно ще се засили натискът от Запада за постигане на реален напредък в преговорите с Косово.

Вучич ще има натоварен график през следващата седмица. Той ще разговаря с пратеника на Европейския съюз за Сърбия и Косово, ще посети Москва и ще се срещне с представители на Косово в Белия дом в САЩ.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.