Парламентарната група на ДПС взе решение за изключване от състава си на 17 народни представители, съобщи БТА. Това са Ализан Яхова, Анджей Джандев, Валентин Тончев, Джевдет Чакъров, Едис Даудов, Ердуан Мехмед, Ешереф Ешереф, Левент Мемиш, Марио Рангелов, Мехмед Салим, Павлин Кръстев, Севим Али, Тимур Халилов, Фатме Рамадан, Хабибе Расим, Хайри Садъков и Юсеин Вейселов. Гласували са 25 народни представители, против и въздържали се няма.

Този акт не е легитимен и не е съобразен с устава на ДПС. Този акт е приет под натиск от страх. Това коментира пред журналисти в парламента изключеният председател и член на парламентарната група Джевдет Чакъров. Той посочи, че трябва да бъдат възстановени демократичните принципи на работа в ДПС.

Ще подготвим позиция след задълбочен анализ и консултация с юристи, която ще представим.

Виждате какъв е стилът, виждате какъв е подходът, добави Чакъров. Той посочи, че към всеки един от тях са отправяни заплахи.

Миналата седмица народните представители, които бяха изключени днес от ПГ на ДПС, излязоха с отворено писмо, в което заявяват, че те са за "единство и заедност" на ДПС под ръководството на почетния председател Ахмед Доган. От изключените днес от групата, под писмото не се е подписал само Павлин Кръстев.  

По-рано от ПГ на ДПС бяха изключени Рамадан Аталай, Джейхан Ибрямов и Айсел Руфад, а Филиз Хюсменова подаде оставка като народен представител от Варна.

Вчера почетният председател на ДПС Ахмед Доган призова за оставките на Делян Пеевски и петима други членове на ръководството на ДПС.

Няма да се откажа и няма да предам хората, които ми дадоха доверието си, заяви в отговор председателят на ДПС Делян Пеевски в позиция, разпространена от пресцентъра на ДПС.Решението от заседанието на ПГ на ДПС беше обявено от парламентарната трибуна от заместник-председателя на Народното събрание Росица Кирова.

Малко по-късно се оказа, че още двама депутати напускат парламентарната група на ДПС. Това са Ахмед Вранчев и Димитър Николов, допълва Агенция "Фокус". 

Така депутатите в групата на ДПС стават 25, а броят на независимите депутати нараства на 36. Само от ДПС те са 22.

Това променя подредбата на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание.

ПГ на ДПС вече е четвърта по численост.

Според Конституцията президентът следва да възложи втория мандат за съставяне на правителство на посочен от втората по численост парламентарна група кандидат за министър-председател. Втората по численост група в Народното събрание с 39 народни представители е тази на ПП-ДБ, показва справка на интернет страницата на парламента.

Ще поговорим в групата и ще ви кажем, каза депутатът от ПП-ДБ Александър Симидчиев на въпрос какъв е планът за действие на групата.

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.