Самолетът Ту-154, водещ модел на съветската авиация, излетя в последния си пътнически полет. Генералният директор на "Аэрофлот" съобщи, че сертификатът за летателна годност е изтекъл и на смяна идват съвременни самолети - по-ефективни и икономични.

Тримоторният самолет със средни разстояния извършва първия си търговски полет през 1972 г.

"С тъга съобщаваме за края на експлоатацията на единствения останал самолет Ту-154 в руската гражданска авиация", заяви авиокомпанията в изявление.

Този последен търговски полет превози 140 пътници от далекоизточния град Мирни, известен като „диамантената столица на Русия“, до Новосибирск, в Западен Сибир.

„Цяла ера на национално самолетостроене завършва с този легендарен самолет“, добави авиокомпанията.

Туполев прекратява производството на модела през 2013 г. Някои от самолетите все още се експлоатират от Министерството на отбраната.

Самолетът е известен и с високата си честота на произшествия, като 73 катастрофи оставят около 2911 души мъртви, според мрежата за авиационна безопасност.

През април 2010 г. Ту-154, превозващ 96 души, включително полския президент Лех Качински, катастрофира близо до Смоленск в Западна Русия, без оцелели.

Руски военен Ту-154, насочен към Сирия през декември 2016 г., се разби в Черно море малко след излитането от южния град Сочи. Пилотска грешка беше определена като причина за инцидента, при който загинаха всички 92 пътници на борда, включително няколко членове на хора на Червената армия, пише "standartnews.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.