Картина на италианския художник Бернадо Белото, считана за един от шедьоврите на пейзажиста от XVIII в., ще бъде предложена на търг в „Сотбис“ за около 4 млн. паунда (4,5 млн. евро) в края на юли в Лондон. Платното има интересна история – било е собственост на немската държава, преди да бъде върнато на наследниците на оригиналния собственик, еврейския търговски магнат Макс Емден. Голяма част от богатството си той губи по време на нацисткия режим, а картината на Белото е принуден да продаде на Адолф Хитлер.

Оценена между 3 и 4 млн. паунда (3,5 – 4,5 млн. евро), „Изглед над рова на „Цвингер“ (1758) е един от няколкото дрезденски пейзажи от венецианския художник, който работи в града през 1747 г. по покана на Август III, курфюрст (1733 – 1763) на Саксония.

От 1960 г. творбата краси резиденцията на немските президенти до 2005 г., когато държавният глава Хорст Кьолер я сваля, след като разбира историята ѝ. По това време наследниците на Емден започват битката да си върнат собствеността по законен път. Докато трае делото, картината е окачена във Военния исторически музей на Дрезден и през 2019 г. най-сетне се връща в ръцете на наследниците на еврейския търговец, разказва "ploshtadslaveikov.com".

Емден е един от основателите на „Ка Де Ве“, най-големия търговски център в Германия и втори по големина в Европа. Бил е собственик на още магазини в цяла Германия, търговията му се е простирала също в Италия, Унгария и Скандинавия. Живял е в Хамбург, но през 1933 г. се мести на брега на швейцарско езеро. Година по-късно имуществото, бизнесът и богатството му са иззети от нацистите. През 1937 г., изправен пред пълен фалит, Емден започва да разпродава ценни предмети от арт колекцията в дома си. Така три картини на Белото са продадени много под пазарната си цена на Карл Хаберсток – арт дилър, който работи за колекцията на музея на Фюрера в Линц. Няма писмено доказателство, че Емден е получил пари за картините си.

След Втората световна война трите картини са иззети от силите на Антантата. Една от тях, пейзаж на пазара в Пирна, по погрешка е върната на заявил се неин собственик в Нидерландия и днес се смята за изгубена. Изгледът на дрезденския бароков дворец „Цвингер“ и втората картина, изобразяваща бароковата църква „Карлскирхе“, попадат в германската държавна колекция през 60-те.

Наследниците на Емден 15 години се борят двете платна да им бъдат върнати. Хуан Карлос Емден, внук на търговския магнат, коментира, че в началото семейството попадало на „затворени врати и глухи уши“. Но през април миналата година немската комисия, сформирана да съветва правителството по въпроса със заграбено от нацистите изкуство, препоръчва картините да бъдат върнати на наследниците с аргумента, че „целевото унищожение на икономическото състояние от страна на Третия райх, за да бъдат наложени нацистките расови политики (и първа стъпка към т. нар. „финално решение“), е било приложено и в случая на Макс Емден“.

Втората картина на Белото – пейзажът с „Карлскирхе“, също ще бъде предложена на търг от „Сотбис“. Аукционът „Стари майстори“ ще се проведе онлайн между 20 и 29 юли. Платното е оценено между 150 и 200 хил. паунда (или между 170 хил. и 223 хил. евро).

 

Снимка: Бернадо Белото, „Изглед над рова на „Цвингер“, 1758 г. Репродукция: „Сотбис“

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.