Тежко остава състоянието на шестима от пострадалите при пожара в Дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна. Инцидентът стана в неделя малко преди 4 часа сутринта. Четирима души починаха. По първоначална информация причината за пожара е късо съединение в една от стаите, съобщава Радио Варна.

Осем от възрастните хора в дом "Свети Георги" остават на лечение две жени са в многопрофилната болница "Света Анна" във Варна, а шестима са във Военноморската болница. За тях постоянно се грижат един лекар и три медицински сестри, съобщи за БНТ д-р Васка Апостолова, токсиколог във Военноморската болница. Въпреки това състоянието им остава тежко.

Шестимата пациенти преминаха един курс на лечение в барокамера още вчера, предстои им още един, тъй като лечението под налягане и с повишено съдържание на кислород е най-добрата терапия при вдишване на дим.

Двете жени в болница "Света Анна" вече са в стабилно състояние и опасност за живота им няма, съобщиха от здравното заведение.

За съжаление, пожарът в дома взе четири жертви, 89-годишният мъж, предизвикал инцидента, е изгорял в стаята си. Той е бил настанен в дома само два дни преди инцидента, бил е незрящ и с психични проблеми.

Друг мъж почина вчера сутринта в реанимацията на университетската болница "Св. Марина". По-късно в стаята си издъхна възрастна жена, а друга почина при преместването на част от обитателите на дома в друга негова сграда. Изяснява се доколко смъртта на двете има пряка връзка с пожара.

В дома за възрастни хора "Свети Георги" са настанени 218 души, 80 от тях трудноподвижни. След пожара част от тях бяха преместени в сграда в местността "Сотира", а други се върнаха в стаите си в основната сграда. Там е изгоряла само стаята, от която е тръгнал пожарът, останалите помещения са само обгазени.

Окръжната прокуратура във Варна ръководи досъдебното производство по случая.

"Оказваме в пълен обем терапия по отношение на пораженията, които е нанесъл пожарът на бял дроб и мозък. И петимата пациенти са с много придружаващи заболявания, хипоксията е нанесла своите поражения, така че всички те все още не са извън опасност", каза д-р Васка Апостолова от Клиничната токсикология във ВМА МБАЛ Варна.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.