Швейцарската полиция арестува двама мъже за предполагаеми връзки с основния заподозрян за стрелбата във Виена с пет жертви, съобщи БНТ.

Арестуваните на 18 и 24 години са швейцарски граждани, които са били приятели с ликвидирания 20-годишен нападател, който има двойно австрийско и северномакедонско гражданство. Досега арестуваните в Австрия са общо 14, извършени са обиски на 18 адреса. Отговорност за атентата пое Ислямска държава.

Австрийският канцлер Себастиан Курц призова европейски държави да вземат по-решителни мерки срещу тероризма и "политическия Ислям". Австрия е в тридневен траур.

При терористичните атаки в понеделник загинаха петима души, а 22-ма бяха ранени, като 7 от тях са в тежко състояние. Всички 6 нападения бяха в Първи район, близо до Зайтенщетенгасе, където е синагогага. Мястото е централно и много оживено.

През нощта след нападението бяха извършени много претърсвания и арести. Вътрешният министър на Австрия Карл Нехамер заяви, че терористите са свързани с ИДИЛ, но все още се въздържа да съобщи техния брой. Той окачестви като симпатизант на "Ислямска държава" единствения известен засега нападател, застрелян от полицията. "Вчера вечерта преживяхме нападение от най-малко един ислямистки терорист", каза министърът.

Застреляният нападател е 20-годишен, роден и израснал във Виена, от албански произход с гражданство от Северна Македония и Австрия. Кютим Фейзула е известен на местните служби, тъй като бил сред 90-те ислямисти в Австрия, които искали да отидат в Сирия да се бият за „Ислямска държава“, съобщи в Тwitter редактор на австрийското сп. „Фалтер“, предаде Ройтерс, цитирана от БНР и "segabg.com".
Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.