Секретарят на президента по правните въпроси Пламен Узунов е задържан за 24 часа, съобщава bTV, позовавайки се на информация от неговата адвокатка Емилия Недева.

Узунов е арестуван в района на Пловдив. Предполага се, че арестът е свързан с подозренията за търговия с влияние, след като по-рано днес беше задържан и бизнесменът Пламен Бобоков, съобщи българската редакция на “Дойче веле”.

Бобоков също така е обвиняем по разследване за незаконен внос и преработка на отпадъци. Брат му Атанас Бобоков, с когото са основни собственици на “Приста Ойл” и “Монбат”, е в ареста от началото на юни заради същото разследване.

Междувременно беше арестуван и Илия Милушев, съветник по сигурността на президента, съобщиха от прокуратурата. БНР предаде, че първоначално той е бил разпитан като свидетел, но след извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон се установило, че в апарата има информация, засягаща Държавна агенция "Технически операции".

Милушев доброволно предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция "Разузнаване" и съдържат информация, представляваща държавна тайна.

МВР и прокуратурата влязоха в президентството

Тази сутрин представители на МВР и Специализираната прокуратура влязоха на “Дондуков” 2. Беше съобщено, че се извършват претърсвания във връзка с две производства.

Едното досъдебно производство е на Военно-окръжната прокуратура, а другото се отнася до престъпно сдружение за търговия с влияние, заяви главният прокурор Иван Гешев. Държавната агенция „Национална сигурност” пък обяви, че отнема достъпа до класифицирана информация на двама служители в администрацията на държавния глава - И.М. и П.У. Инициалите съвпадат с имената на междувременно задържаните съветници по отбрана и правни въпроси на държавния глава Илия Милушев и Пламен Узунов.

Аферата с чатовете

След като в началото на юни срещу братя Бобокови, бившия заместник-министър на околната среда Красимир Живков и други лица беше започнато разследване за организирана престъпна група във връзка с вноса и третирането на отпадъци, от Пламен Бобоков бяха иззети мобилни устройства, таблети и други. След експертиза прокуратурата обяви, че “обвиняемият П.Б. е комуникирал с различни адресати, в това число лица с имунитет, висши държавни служители, както и с подсъдими и обвиняеми лица по дела на Специализираната прокуратура, част от които се укриват в чужбина с цел избягване на наказателна отговорност".

След това Специализираната прокуратура разпространи чатове, за които се предполага, че са между Пламен Бобоков и Пламен Узунов, както и между Бобоков и президента Румен Радев. В тях са обсъждани имената на посланици в Алжир и Нигерия. От президентството поискаха прокуратурата да публикува целия чат между държавния глава и Бобоков, защото “селективното публикуване на отделни съобщения от г-н Пламен Бобоков до държавния глава без отговорите на президента създава внушения за нещо скрито и нередно”. Това все още не се е случило.

Самият Пламен Бобоков пък показа свои чатове с премиера Бойко Борисов. За тях главният прокурор Иван Гешев коментира: “Не съм видял какво е извадил тази сутрин по bTV обвиняемият Бобоков, тъй като не следя творческата дейност на обвиняеми и подсъдими, които могат да излагат различни версии". Впоследствие обаче премиерът Бойко Борисов беше разпитан.

В ранния следобед беше съобщено, че пред Президентството се организира протест на граждани, свързан с описаните развития.

Снимка: БГНЕС

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.