Океанариумът на Маями в американския щат Флорида подготвя косатката Лолита, държана в плен в продължение на повече от половин век, за завръщането в родния й залив Пюджет Саунд в щата Вашингтон, съобщи АП, цитирана от БТА.

Преместването обаче не е напълно гарантирано – ветеринарните лекари и треньорите на косатката Лолита казаха, че в момента се уверяват дали животното е в достатъчно добро състояние, за да оцелее при пътуването, както и да се аклиматизира в новия си дом.

Активисти, които се борят за правата на животните, от години организират акции за освобождаването на 57-годишната Лолита от нейния аквариум в океанариума в Маями. Сега директорът на отдела за здравето на животните към океанариума Джесика Комоли, твърди, че косатката, известна още с името Токи, е в добро състояние. Животното е имало два здравословни проблема от 2020 г. насам, но се е възстановило.

Лолита спря да изнася представления за посетители миналата пролет, когато на океанариума беше издаден нов лиценз от Министерството на земеделието на САЩ.

Над 500 000 щатски долара са били инвестирани в подобряването на качеството на водата, която Лолита обитава, обясни изпълнителният директор на компанията, която управлява океанариума. През последните месеци пък бяха инсталирани нови механизми за филтриране на басейна и регулиране на температурата на водата. Новите охладители могат да имитират тихоокеанските северозападни води, уточни треньорът Майкъл Партика.

Федералните и щатските власти все пак ще трябва да одобрят плановете за преместването на косатката, а този процес може да отнеме месеци или дори години.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.