Жесток пожар в два апартамента на многоетажен жилищен блок в градчето Бохумин, Чехия, доведе до смъртта на 11 души, включително три деца и петима други, които скочиха от прозорци на високите етажи на сградата, съобщиха пожарникари.

Пожарът е станал в източната част на Чехия близо до границата с Полша.

"Пожарът избухна в апартамент на ХІ етаж", заяви Лукас Поп, говорител на местните пожарникари, пред АФП, цитиран от “standartnews.com”

"Шест души загинаха на този етаж, включително три деца и трима възрастни - и куче", добави той.

„Нашите пожарникари бяха на мястото наистина бързо, но по време на акцията петима души скочиха от прозореца на 12-тия етаж и също загинаха“, каза Поп.

Първоначално полицията съобщава за десет загинали при пожара в 13-етажен бетонен жилищен блок в град Бохумин на чешко-полската граница на около 300 километра източно от столицата Прага.

„Огънят е локализиран, сега преместваме екипите“, каза Поп и добави, че разследващите проучват причините за смъртоносния огън.

Чешкият министър на вътрешните работи Ян Хамачек заяви в Туитър, че един от пожарникарите също е получил сериозна контузия.

„Най-дълбоките ми съболезнования към пострадалите“, заяви той и добави: „Пожелавам бързо възстановяване на пострадалия пожарникар“.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.