При преследването на Стоян полицаи произведоха изстрели със стоп патрони; кадър: NOVA

Варненският окръжен съд разгледа исканe за определяне на мярка за неотклонение спрямо 35-годишния Стоян С., който е привлечен като обвиняем за държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

35-годишният мъж от Добрич бе задържан вчера,след като отказал да спре автомобила си за проверка. Служителите на реда започнали преследване по варненския булевард „Цар Освободител“. При извършените претърсвания на автомобила и на два адреса - във Варна и в Добрич са иззети големи количества различни видове наркотици. Общото количество намерена марихуанае близо 8800 грама, намереният амфетамин е около 1500 грама, иззети са и близо 500 грама кокаин. В жилищата са намерени и електронни везни, а от адреса във Варна - 7850 лева.

Наказанието в НК за престъплението, за което е привлечен като обвиняем,е от 2 до 8 години „лишаване от свобода“ и до 20 хиляди лева глоба.

В съдебното заседание за определяне на мярката за неотклонение, защитата на Стоян С. поиска по-лека мярка – домашен арест. Аргументите - имал постоянен адрес, където се грижел за детето и жената, с която живее на семейни начала.

Мъжът е осъждан през 2019 г. за разпространение на наркотици. Има и присъда за причиняване на смърт по непредпазливост в катастрофа.

Варненският окръжен съд разгледа събраните материали по делото и становищата на страните. Прецени, че макар и в много начален етап на разследването, са събрани доказателства, от които да се изведе извод, че е съпричастен към деянието, за което му е повдигнато обвинение. Освен това се касае за тежко престъпление, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“. За съда не съществува опасност лицето да се укрие, тъй като има постоянен адрес във Варна и работи. Но тъй като част от веществените доказателства и наркотиците са открити в дома, в който той живее със семейството си, съдебният състав прецени, че мярка домашен арест към настоящия момент не е подходяща. За Окръжен съд – Варна единствената адекватна мярка за неотклонение, която Стоян С. следва да търпи е най- тежката – задържане под стража.

Определението на Варненския окръжен съд подлежи на обжалване в тридневен срок от днес.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.