На прага на новата учебна година - в неделя, 13 септември, община Аврен организира Първи шахматен фестивал.

Специално за него ще пристигнат деца от 7 града в страната, които ще мерят уменията си в шахматен турнир. Най-младият от участниците в турнира е само на 7 години, а най-големите – на 12. Събитието обаче е отворено за всички почитатели на умния спорт, за които ще бъдат организирани открит урок по шахмат и сеанс на едновременна игра.

Освен малките шахматисти, в тях – безплатно, могат да се включат всички желаещи, които пристигнат в „Камчия" в неделния ден. Празникът на черно-белите фигури ще започне в 11:00 часа - на открито, на плажната алея край ресторант „Река-море-океан".

Преподаватели в импровизираната класна стая под открито небе и главни участници в сеанса, които ще местят фигурите на повече от дузина дъски, са представители на един от най-големите шахматни клубове в страната – великотърновския „Асеневци". Цвета Галунова е международен майстор за жени, многократна шампионка на България и европейска шампионка за момичета, а Даян Нинов – FIDE майстор и треньор, студентски шампион на България и председател на комисията по детско-юношески шах у нас.

За победителите в детския турнир са предвидени купи, медали и парични награди. Отличия ще има и за всеки, постигнал победа или реми в сеанса на едновременна игра. Финалът на фестивала отново ще бъде на морския бряг, с парти на плажа.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.