Един пост на Мариана Николаева, зам.-кмет на община Дългопол, в социалните мрежи през последните часове предизвика особено възхищение за това, че с група ентусиасти не спират да мечтаят. А мечтите да превръщат в реалност. В него тя разказва малко по-обстойно как с група съмишленици през последните месеци запретнаха ръкави и собственоръчно почистиха района и поставиха нови табели в красивите природни местности около с. Арковна, община Дългопол. Въпреки суетата на деня, въпреки пандемията от коронавирусната инфекция и юлските жеги. Така с действията си подсказаха, че може сами да направим възможното, за да привлечем повече туристи в района. Защото сега всички обясняват как туристопотокът у нас почти секва и очакваме катастрофални резултати от летния туристически сезон.

Предлагаме вълнуващия разказ на Мариана Николаева, публикуван в "Гражданско общество Дългопол":

Този път ще пиша малко повече, защото това, което направихме там през последните месеци си заслужава да се посети.

Екопарк Водениците до с.Сладка вода (община Дългопол) е създаден през 2004 г. по проект на училище „Цар Симеон I”. Няколко години по-късно посетих за първи път този край и се разходих из парка, стигайки само до Козята пещера. Днес, след повече от 15 години, почти нищо не е останало от изграденото, освен чешмата и една маса с пейки до нея. Училището в селото също отдавна е затворено. А природата е хубава, гледките към долината на р.Камчия и извисяващия се над нея вр. Арковна са чудесни. Красиво е ако човек подходи и от другата страна – от към селата Арковна, Черни връх или Партизани.

Преди много години добри хора са направили кръгов маршрут, дълъг повече от 16 км, който минава през всички красиви местности в района. Обхождайки го през миналата година с приятели се зароди идеята да го обновим, като почистим пътеките, подновим маркировката, сложим указателни табели на разклоните и информационни табла с карти в изходните пунктове. На много места маркировката липсваше, а пътеката беше непроходима. Един ден се свързахме с кметицата на с.Арковна Мариана Христова – един прекрасен човек, който иска туризма в района да се развива. Роди се идеята да направим и нов, малко по-кратък кръгов маршрут само през вр.Арковна. След това беше взето решение за изграждане на втори кратък кръгов маршрут от разклона при с.Сладка вода през м.Водениците. За кратко време се осигуриха необходимите средства за табелите и таблата. За това помогнаха двата хотелски комплекса в селата Арковна и Черни връх – „Гюрлата“ и „Черни връх“. Информационното табло на разклона при с.Сладка вода пък финансира земеделска компания „Адмирал“, гр. Дългопол.

И така, след като вече всичко беше уредено, беше време да се организираме и действаме. Събрахме се повече от 25 човека, все хора, желаещи да помогнат това начинание да завърши успешно. Имаше приятели от Варна, Бургас и Черноморец, участие взеха хора от Скаутски клуб "Владислав Варненчик" Варна и Приключенски Клуб "Феникс", също наши големи приятели. Рамо до рамо с нас бяха кметицата, еколожката на общината, горския. Специално кметът на община Дългопол г-н Георгиев дойде да ни уважи и да се запознаем. Имаше организирана почерпка от Общината за всички доброволци. Нямаше как да не успеем. И успяхме макар, че никак не ни беше лесно в жегата.

Днес, след маркирани и почистени 3 маршрута, поставени над 40 указателни табели, 3 информационни табла с карти и един жалон, гордо мога да заявя, че там районът вече е достъпен отвсякъде и много по-безопасен за туристите. Информацията, която дават новите красиви и качествени табели и табла с карти, е повече от достатъчна. Сменени бяха също част от изгнилите дъски на въжения мост между селата Арковна и Черни връх. В някои части трасето на основния маршрут е променено и сега пътеката е по-хубава, без притеснения, че пак скоро ще обрасне. Вече не се върви по жп линията, тъй като това беше доста опасно, а се минава през с.Арковна покрай водоемите. Въобще постарахме се колкото и нескромно да звучи. И най-важното е че го направихме заедно – доброволци, дарители, местна власт, горски служители. Заедно в полза на туристите.

От всички нас толкова. Сега на ред сте вие. Отидете, отъпчете добре пътеките и се насладете на местните красоти в тази част на родината ни. До скоро някъде другаде, където отново ще градим заедно. Бъдете здрави …

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.