До дни ще бъде подписан договорът с фирмата от Германия за изграждане на многоцелеви кораби за Военноморските сили. Това съобщи във Варна министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той присъства на тържествения ритуал по кръщаването на двата кораба минни ловци, придобити на политическа цена от кралство Нидерландия.

На церемонията във военноморската база дойде и посланикът на страната у нас Н.Пр.Беа тен Тъшър. Военен кораб с бордови номер "31" беше кръстен от Деница Проданова с името „Места“, а военен кораб с бордови номер "33" беше кръстен от Лидия Кайкамджозова с името „Струма“.

Любопитна подробност е, че двата кораба не дойдоха в България на собствен ход и докарването им струваше на бюджета допълнително 2 милиона лева, защото плавателните съдове са били изведени от експлоатация през 2011 година.

Това не е първата покупка за флота на старо - през 2004 година от Белгия беше купен минният ловец „Цибър“. Фрегатите „Дръзки“ и „Верни“ дойдоха също с тази сделка.

По време на церемонията министър Каракачанов каза още, че има опит да бъде провалено подписването на договора за изграждането на двете бойни корвети за родния ни флот, със серия обжалвания в съда, за да бъде вкарана в сделката друга държава, която не е участвала в конкурса.

Освен това той предупреди, че времето за превъоръжаване и придобиване на нова техника в българската армия дойде, защото от 2009 г. не е издиган флагът на нов боен кораб в състава на нашите ВМС.

“Хубаво е, че придобихме тези два минни ловци от Кралство Нидерландия на символични цени и от днес са зачислени в състава на нашия флот", допълни министър Каракачанов.

“Започваме да преодоляваме проблемите, които бяха трупани през последните десетилетия, допълни министърът." И припомни, че години наред всички наблюдавахме как се руши и как всеки отрича предишния. “Аз не съм го правил”, уточни Каракачанов, но риторично попита: Къде са нашите Миг- 21, Миг-23, къде са част от СУ-25 и Су-22? Под формата на старо желязо те облагодетелстваха частни фирми. Къде изчезнаха 2300 танка? Сега са останали няколкостотин. Това бе плод на една глупава и престъпна политика да се реже и съкращава. С наивното усещане, че някой друг ще ни защитава влизайки в НАТО. А там всеки гледа с какво ще допринесеш в алианса с влизането си. Затова сега придобиването на нова техника е трудно и скъпо.”

Що се отнася до заявлението на новия командир на ВВС генерал - майор Димитър Петров, по повод новите изтребители F1-6, министър Каракачанов уточни, че темата се преекспонирана и няма спор. “Ако политиците се учат да говорят, защото това им е работата, те се опитват да говорят все по-красиво. Работата на военните е не да държат речи. И тъй като човекът не е имал сблъсък с медиите, сигурно е осъзнал, че има и недоброжелателни медии. Но военните - това са хора, които не се учат да говорят красиво, а да воюват. Затова този добър войник малко по-бързо ще се научи да общува с медиите. А той казва истината, че ако сега дойдат не 8, а 16 изтребителя, ние нямаме обучен състав, нямаме хангари за тях, нямаме инфраструктура. Затова тези 300 млн. лв, които отпусна правителството, са предназначени за инфраструктурата на първите 8 самолета. И ако някой с магическа пръчка утре сутринта докара не 8, а 16 самолета, то наистина няма да имаме нито подготвени пилоти, нито техническа инфраструктура за тях. Това е съвсем логично.

На церемонията присъства и Началникът на отбраната контраадмирал Емил Ефтимов, който уточни, че двата нови минни ловци ще бъдат напълно готови след допълнителни довършителни работи, която ще приключи до средата на следващата година.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.