Новите камери на Пътна полиция, които работят в София и още пет града в страната от понеделник, засичат и автомобили без задължителната застраховка "Гражданска отговорност", съобщи днес комисар Мартин Цурински от службата. Той уточни, че устройствата разпознават до 99% от номерата на преминаващите превозни средства и правят справка в базата данни за Гаранционния фонд. Ако не бъдат открити данни за сключена застраховка, на собственика на автомобила се съставя електронен фиш.

Сред другите възможности на новите камери са засичане на трафика в до 6 ленти и в двете посоки денем и нощем. Освен това могат едновременно да заснемат до 16 автомобила, превишаващи ограничението на скоростта. Камерите засичат е неправилно изпреварване.

Новите устройства за контрол работят от понеделник, като само в София за четири дни са заснели над 500 нарушители, а в цялата страна броят им е повече от 1500. От Пътна полиция съобщиха, че от днес до 15 октомври ще върви поредната акция "Скорост", при която фокусът ще е върху контрола на скоростните режими.

"През септември на територията на София са установени 11 232 нарушения. Фишовете са на обща стойност малко над 1.9 милиона. Вече са заплатени такива на стойност около 180 000 лева", коментира комисар Цурински пред "NOVA TV".

Той съобщи и най-фрапиращите случаи на превишаване на скоростта в София - каране с 216 км/ч на Околовръстното шосе при ограничение 80 км/ч. Преминаване със 151 км/ч по бул. "История славянобългарска" през деня при ограничение 50 км/ч. Най-сериозните нарушения на скоростта се засичат нощем на Околовръстното, където редовно биват снимани водачи, каращи с около 200 км/ч.

Към момента пътната полиция разполага с общо 205 устройства за контрол на скоростта. Сред тях има 22 стационарни радара, 32 камери триноги и 148 мобилни станции в полицейските автомобили. Колко от тях работят обаче не е известно.

 

Снимка: Фейсбук на пътна полиция

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.