Хиляди хора излязоха по улиците в различни градове на Съединените щати и в неделя, за да се включат в демонстрации, които на места прераснаха в насилие. Вълната от обществено недоволство е на фона на намерението на президента Доналд Тръмп да изпрати федерални агенти в различни точки от страната.

От Калифорния на запад до Вирджиния на изток можеха да се видят кадри със запалени автомобили и сгради и демонстрации против расизма и полицейското насилие.

В Остин, щата Тексас, протестиращ, който според свидетели е бил въоръжен, е бил застрелян и убит при конфронтация с шофьор.

В Оукланд, Калифорния някои от протестиращите са подпалили съдебна палата. Съобщава се и за вандалски действия срещу полицейско управление и хвърляни фойерверки по униформени.

Властите използваха сълзотворен газ за разпръсване на протестиращите.

Местни медии информират за множество арестувани в цялата страна.

“Няма да позволим федерални агенти в града си,” заяви кметът на Чикаго Лори Лайтфут пред Си Ен Ен. “Няма да толерираме анонимни агенти да задържат хората по улицата и да нарушават правата им.”

Град Портланд е в центъра на спора между федералната и местната власт. Критиците на Тръмп го заклеймяват като “авторитарист”, който иска да използва федералните униформени срещу протестиращите.

Все още няма индикации демонстрациите скоро да затихнат.

Гражданското недоволство срещу расизма и полицейското насилие започна преди два месеца след смъртта на невъоръжения афроамериканец Джордж Флойд в ръцете на полицията в Минеаполис, припомня БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.