Началникът на полицията на американския град Атланта Ерика Шийлдс подаде оставка, след като афроамериканец беше ранен при задържането си умря в болницата, заяви кметът Кийша Ланс Ботъмс, цитирана от "Асошиейтед прес".

"Тя реши да напусне поста началник на полицията", заяви Ланс Ботъмс, добавяйки, че е приела оставката. Тя подчерта, че не смята за оправдано използването на огнестрелно оръжие в този случай и поиска незабавното уволнение на полицая, стрелял по Рейшард Брукс в петък вечерта.

Смъртта на 27-годишния Брукс провокира вълна нови протести в града след бурните демонстрации, последвали смъртта на Джордж Флойд в Минеаполис. Според Бюрото за разследване на щата Джорджия, което разследва случая, полицаите отговорили на сигнал, че мъж спи зад волана на автомобил, който пречи на другите коли да се приближат до гишето на ресторант за бързо хранене, от което шофьорите могат да купуват храна, без да напускат превозните средства.

Полицаите установили, че заспалият е в нетрезво състояние и опитали да го арестуват, но Брукс оказал съпротива и отнел електрошока на един от тях. След това той го насочил към полицай, който стрелял по него. В болницата е оказана медицинска помощ и на един от полицаите.

Стрелялият служител е уволнен. Той е идентифициран като Гаред Ролфи, който е започнал работа в силите на реда през 2013 г. Втори полицай, Девин Бронсън, е отстранен от оперативна дейност.

Полицията разпространи кадри от камерите, които двамата са носили. По данни на властите в петък вечерта полицаите се опитали да задържат Брукс, който бил в автомобил край ресторант "Уендис", в нетрезво състояние.

На следващия ден около 150 души излязоха на протест пред ресторанта, където се е случил инцидентът, допълва “Дневник.бг.

Те спряха движението по магистралата, подпалиха ресторант на веригата за бързо хранене "Уендис" в Атланта. Блокиран бе и друг пътен възел, свързващ Джорджия със съседните щати.

От разпространените кадри на местната телевизия се вижда, че пожарните екипи, защитавани от полицаи, стигнаха до горящото заведение след повече от 45 минути. Дотогава сградата, намираща се в близост до бензиностанция, се беше превърнала в овъглена развалина.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.