Американските учени Харви Дж. Алтър, Чарлс М. Райс и британецът Майкъл Хютън, открили вируса на Хепатит С, са лауреатите на Нобеловата награда за медицина и физиология, съобщи Томас Пърлман, председател на Нобеловия комитет. Церемонията традиционно се проведе в Стокхолм, но победителите ще получат наградите си с лика на Алфред Нобел у дома.

Близо 70 млн. са регистрираните случаи на заразяване с Хепатит С по света, а всяка година вирусът отнема живота на 400 хил. души, сочат данни на Световната здравна организация. Болестта е хронична и една от основните причини за възпаление на черния дроб и появата на рак.

Престижното отличие представлява златен медал и парично възнаграждение от 10 млн. шведски крони (над 1 118 хил. долара) – наследство от основателя на наградата шведският изобретател Алфред Нобел.

Наградата за медицина и физиология тази година носи особена тежест заради коронавирусната пандемия, отбелязват от Нобеловата комисия, като от институцията изтъкват важността на медицинските проучвания за обществата и икономиките по света.

Това е първата от общо 6 награди, които предстои да бъдат обявявани поетапно до 12 октомври. Останалите медали ще отидат при изявени фигури от областта на физиката, химията, литературата, икономиката, ще бъде присъдена и наградата за мир, съобщи "Площад Славейков".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.