Решението за намаляването на ДДС за нискоалкохолните напитки, спортните дейности, услугите на туристическите оператори и екскурзиите със случаен превоз продължава да предизвиква разнопосочни реакции. Според бившият икономически министър Николай Василев намаляването на ДДС на 9% за виното и бирата в заведенията показва липса на финансова политика. Той нарече тази мярка „откровена глупост“.

В интервю за "Радио Варна" Василев прогнозира, че все повече сектори от икономиката ще искат намаляване на ставката, което ще се отрази негативно на данъчната система като цяло. По повод последните социално-икономически мерки той заяви, че те не са в реална помощ на бизнеса, а са насочени по-скоро към тези, които получават издръжката си от бюджета. Ето какво още каза Николай Василев:

Според анализатори, мерки на правителството са по-скоро със социална насоченост. Вие споделяте ли това мнение?

Да, и аз така мисля. Но нека започва от голямата картина. Все пак става въпрос за малко под 2 милиарда лева, което все пак е добре. Не говорим за десетки милиарди, а за 2. Това не е много драматично, не е някакво огромно прахосничество. Привърженик съм бил винаги на балансираните бюджети, за това се надявам да се реализират някои икономии и да завършим годината с нулев дефицит или с малък такъв. А по отношение на вида мерки, по-скоро съм разочарован. Конкретният повод за тези мерки са протестите.

Може би има резон, ако правителството иска с тези мерки да намали до известна степен напрежението:

Да! Обаче идва въпроса: Ако трябва да се харчат пари, за какво точно трябва да се харчат? Трябва да се помогне на социално слабите и на хората, пострадали от кризата. Да видим обаче кой е пострадал – според мен не са пострадали пенсионерите, държавните служители, учителите – въобще всички, които получават издръжката си от публичните средства. Пострадали са други хора от кризата. Хората, които имат бизнес, тези от частния сектор. Особено в някои сектори, като туризма. Трябваше да се помогне на хората, които си губят работата или има опасност да бъдат съкратени, както и на бизнесите, които са пред фалит.

На този фон как ви изглежда поредното намаляване на ДДС?

За мен това показва липса на политика, това е антиполитика. Направо е откровена глупост. Още с първото си решение за намаляване на ДДС правителството отвори "Кутията на Пандора". Все повече сектори ще се срещат с когото трябва и ще искат да им се намаля данъка. България има проста, бих казал красива, данъчна система и това беше едно от малкото ни преимущества.

Интересно какво ще се случи след месеци, когато бъде решено да се върне старата ставка на ДДС?

За това бях против още в самото начало. Много трудно, когато някой допусне подобни изключения после успява да ги ремонтира, уточнява Василев пред "Радио Варна". 

Снимка: БГНЕС 

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.