Тя е винаги първа – първата жена вицепрезидент на САЩ, първата жена от афроамерикански произход на този пост и първата с индийски корени. Камала Харис. Какво знаем за нея?

Камала на санскрит означава “лотосово цвете”. Камала Деви Харис е родена в Оукланд, Калифорния на 20 октомври 1964 година. Родителите й Шамала Гопалан, родом от Индия, и Доналд Харис, имигрант от Ямайка, се срещнали в университета в Бъркли. Майка й специализирала онкология, а баща й - икономика. И двамата са били активисти на движението за равноправие на цветнокожите, постоянно участвали в акции и митинги и водели дъщеря си на демонстрации докато все още била в количка, разказва БГНЕС историята на новия вицепрезидент на САЩ.

Родителите на Харис се развеждат, когато тя е на седем години и майка й сама отглежда нея и по-малката й сестра. Семейството живее в беден, предимно афроамерикански район, но в края на 60-те години Калифорния обявява програма за интегриране на расови малцинства, записвайки цветнокожи деца от бедни семейства в училища в богати райони за бели. В такова училище попада и Харис.

След като завършва гимназия, Харис получава бакалавърска степен по политически науки и икономика от Университета Хауърд във Вашингтон, окръг Колумбия, който е един от така наречените „исторически колежи за чернокожи“, след което завършва магистърска степен по право в Калифорнийския университет в Бъркли.

През 1990 г. Харис полага успешно изпит за адвокатски права, но вместо това решава да постъпи на работа в окръжната прокуратура на окръг Аламеда, в Оукланд. През 2003 г. тя печели изборите за поста на окръжен прокурор на Сан Франциско, като получава 56,5% от гласовете и става първата афроамериканка на този пост.

Като окръжен прокурор Харис има конфликти както с полицията, така и с правозащитници, пише БГНЕС. Между 2003 и 2006 г. броят на присъдите в Сан Франциско се увеличава от 52% на 67%. Активисти на обществени организации все още смятат, че основната причина за това е прекалено тежката позиция на ръководителя на окръжната прокуратура. Тя отказва да подкрепи два законопроекта, забраняващи смъртното наказание в щата, което предизвика вълна от недоволство от страна на активисти за човешките права.

През 2010 г. Харис се застъпва за закон, който превръща отсъствието от училище в престъпление и наказва родителите, които не успяват да гарантират, че децата им отиват на училище. След това броят на отсъствията рязко спада, но прокурорът отново е критикуван за строги мерки.

През същата година Харис се кандидатира за главен щатски прокурор и побеждава.

През 2004 г. Харис е първото официално лице в Калифорния, подкрепящо публично Барак Обама, който се кандидатира за поста на сенатор. Приятелството, започнало тогава, продължава и до днес.

През 2013 г. се появи запис на разговор, в който президентът Обама се обръща към Харис с "най-красивия главен прокурор в страната". Този коментар е приет за сексистки от критиците и той е принуден да направи публично извинение.

По-късно във Вашингтон се заговоря, че Обама ще я номинира за член на Върховния съд. Самата Харис заявява, че подобно предложение не я интересува.

Вместо това тя решава да се включи в политиката. През 2016 г. лесно печели изборите, като изпревари със значителна разлика сенанора с 20-годишен опит Лорета Санчес заемайки нейното място като сенатор на щата Калифорния.

През есента на 2019 г. Харис обявява участието си в президентската кампания от Демократическата партия, като избира за основна мишена на критиките си по време на дебата бившия вицепрезидент Байдън. В изказванията си тя припомня противоречивите изявления на политика, включително, че именно Байдън е против програмата за изпращане на цветнокожи деца от бедни квартали в заможни бели училища. "Аз бях едно от тези момичета", казва Харис.

През декември 2019 г. Харис обявява оттеглянето си от надпреварата. Основната причина, според анализаторите, са ниските оценки и липсата на достатъчно дарения за кампанията.

Близо три месеца по-късно, в началото на март 2020 г., сенатор Харис официално одобрява кандидатурата на Байдън. По това време бившият вицепрезидент, който се е провалил в началото на първичните избори, вече се е възстановил от пораженията, превръщайки се в безспорен лидер в надпреварата.

Според Харис именно Байдън може да „стане лидер, който да обедини страната“.

През 2014 г. Камала Харис се омъжва за адвокат Дъг Емхоф. След като спечели изборите в Сената, журналистите често я наричат „Обама в женски образ“, на която самата Харис винаги реагира по един и същи начин, заявявайки "Имам свои постижения".

Анализатори твърдят, че изборът на Харис е мъдър ход от страна на Байдън. Тя е харизматична ораторка, която може да увлече публиката и да предизвика онова въодушевление сред избирателите на демократите, от което те се нуждаят.

Освен това Харис е първата тъмнокожа кандидатка за вицепрезидентския пост в САЩ. А това се превръща в исторически момент за една страна, в която расизмът и систематичната дискриминация на афроамериканците е една от най-горещите теми в момента, припомня "standartnews.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.