Около 300 мигранти се преместиха във временен палатков лагер на гръцкия остров Лесбос след големия пожар в лагера Мория, съобщи днес гръцката телевизия ERT, предаде ДПА. Всеки мигрант трябва да направи бърз тест за коронавирус преди да бъде настанен във временния палатков лагер, който гръцките власти побързаха да издигнат след като пожарът в сряда остави хиляди мигранти без подслон.

При тестването бяха открити седем нови случая на COVID-19, уточни телевизията, позовавайки се на здравното министерство. Позитивните случаи са били преместени в изолиран район. Властите търсят и други места, където да издигнат палаткови лагери. Много от мигрантите настояват да им бъде позволено да заминат за Западна Европа, предава БТА.

Напрежението на Лесбос е голямо, като някои от мигрантите влизат в сблъсъци с полицията и палят останалите части от лагера, а местните жители стават все по-гневни от тази ситуация. Много от тях казват, че не искат на острова да има друг лагер след пожара.

Разрушаването на лагера бе предизвикателство за гръцките власти, опитващи се да се грижат за мигрантите и предизвика предложения за помощ от различни части на Европа, но също предизвика критики към европейската миграционна политика.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.