Френската награда „Гонкур“, най-старото и престижно литературно отличие в страната, бе присъдена на романа „Аномалия“ на Ерве льо Телие, математик и бивш журналист с ресор „наука“. За първи път в историята на приза лауреатът бе оповестен във видеоконферентна връзка, предвид ограниченията, свързани с пандемията Ковид-19, отбелязва „Гардиън“.

Действието в „Аномалия“ (L’anomalie) се развива през 2021 г. във въздуха – разказва за полет между Париж и Ню Йорк. Историята е предадена от името на 11 различни пътници в самолета, включително наемен убиец „на непълен щат“ и нигерийска попзвезда.

„Льо Монд“ описва „Аномалия“ като книга, която не можеш да оставиш, защото умее да натрупва напрежение и която „флиртува с жанровете трилър и научна фантастика“.

Льо Телие е на 63 години, от Париж. Работи като драматург и лингвист, член е на влиятелното експериментално литературно общество „Oulipo“. Има издадени тридесетина книги и романи, сред които поезия и еротика. „Аномалия“ е неговият 21-ви роман. За пръв път привлича по-широко внимание с „Хиляди перли (за хиляда стотинки)“ (Les amnésiacs n’ont rien vécu d’inoubliable) – колекция от 1000 кратки изречения, всяко от които започва с „Мисля, че…“.

Седем от книгите му са преведени на английски, на български не е издаван. Новината, че е математик озадачи мнозина, но лауреатите на тазгодишните престижни литературни награди идват от различни сфери на живота – преди десетина дни „Букър“ бе връчен на модния дизайнер Дъглас Стюарт за дебютния му роман „Shuggie Bain”.

„Гонкур“ се връчва за първи път през 1867 г. и обикновено се присъжда през ноември от журито на академия „Гонкур“. Церемонията, която се проведе в платформата „Зуум“, тази година бе отложена в знак на солидарност с френските книжарници, които бяха определени за „не-жизненоважен“ бизнес по време на карантината във Франция и бяха принудени да затворят врати. Отвориха отново на 28 ноември и в настоящата ситуация имат право да работят до 21 ч.

Наградата „Гонкур“ е с награден фонд от нищожните 10 евро, но носи със себе си популярност и повишение в продажбите. Предишни носители на отличието са Марсел Пруст, Симон дьо Бовоар и Маргьорит Дюрас, припомня сайтът "Площад Славейков".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.