Непризнатата Нагорно-Карабахска република потвърди, че е загубила контрола на град Шуши (на азербайджански Шуша) от азербайджанските сили.

Това обяви прессекретарят на НКР Ваграм Погосян близо 24 часа след като Азербайджан съобщи, че градът е под негов контрол, 40 дни след възобновяването на "замразения" до края на септември конфликт.

На вчерашните съобщения реагира Армения, според която сраженията продължават. Днес в публикация във "Фейсбук" Погосян, цитиран от РБК, потвърди азербайджанската информация. "За съжаление сме принудени да признаем, че неуспехът все още ни преследва и град Шуша е напълно извън контрола ни", заяви той.

Потвърждението прави все по-малко вероятни стъпките към мирно решаване на конфликта, каквото искаха съпредседателите на Минската група към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - Русия (военен съюзник на Армения, но с тесни връзки с Азербайджан), Франция (в по-тесни връзки с Армения) и САЩ.

Ключът към столицата

Станалото в Шуши - град с огромно историческо и символично значение за арменци и азери - променя значително хода на бойните действия и потвърждава курса на Азербайджан към победа на територия, която над две десетилетия и половина бе в ръцете на етнически арменски сили. В последните над две седмици Баку овладя територии около НКР, близо до границата с Иран, и селища по пътя, водещ от Шуши към самата Армения - пътя край стратегическия град Лачин.

Единственият друг голям път от Шуши е към столицата на НКР - Степанакерт.
При това, някога напуснат от хиляди азери след войната с 30 хил. жертви в края на миналия век, Шуши се намира в непосредствена близост до Степанакерт - на възвишение едва на няколко километра от Азербайджан.

"Съществуването на столицата е под заплаха", казва още Погосян. Както заяви преди няколко месеца президентът на НКР Араик Арутюнян: "Който владее Шуша, той владее Карабах." Това обяснява и масовото празнуване от азербайджанци на случилото се.
Баку вече заяви, че Армения няма да има избор и ще "продължи" с бойните действия, ако арменските сили не напуснат района. Успехът в Шуши - преди да бъде потвърден от Армения - бе приветстван и от турския президент Реджеп Тайип Ердоган. Анкара открито подкрепя Баку.
"Освобождението на Шуши е и символична, и стратегическа победа", казва азербайджанският политолог Фархад Мамадов за РБК. "Освобождението на Шуши позволява да се контролира един път навън от Армения - Лачинския коридор", а и е логично, че оттам настъплението ще продължи към Степанакерт (на азерски Ханкенди).

Снимка: Associated Press

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.