ЦСКА и "Лудогорец" започват участието си в груповата фаза на Лига Европа с мачове срещу "Клуж" и "Антверп". След десетгодишно прекъсване два български отбора са по едно и също време в групите на един от европейските турнири.

Червените са в група А заедно с "Рома", швейцарския шампион "Йънг Бойс" и румънския "Клуж". Първенецът "Лудогорец" се изправя срещу "Тотнъм", австрийския ЛАСК и "Антверп".

От 19.55 часа тази вечер ЦСКА приема "Клуж" на Националния стадион "Васил Левски", а в 22 часа "Лудогорец" е домакин срещу белгийците.

"Лудогорец" и утвърждаването в Европа

За четвърта поредна година "Лудогорец" ще играе в групите на Лига Европа, с което затвърждава присъствието си сред сериозните клубове в европейските турнири. Общо за шести път клубът от Разград стига до тази фаза на надпреварата.

Три пъти "Лудогорец" стигна до 1/16-финалите (2016-17, 2017-18 и 2019-20), а през сезон 2013-14 българският шампион игра и осминафинал. Единственият случай, в който "Лудогорец" отпадна в групите на турнира беше сезон 2018-19.

Компанията, в която се намира българският шампион сега, предполага нова битка за излизане от групите, както пожела и треньорът на шампионите Павел Върба.

"Трудно е да си спокоен преди мач в групите на Шампионската лига или Лига Европа, особено когато говорим за първа среща. Това винаги е свързано с напрежение, но психически сме готови за този мач. Първият първи резултат е много важен и ще бъде важен за всички останали срещи. За нас е добре, че сме домакини", коментира преди двубоя Върба.

За този сезон в Лига Европа "Лудогорец" се подсили с общо седем нови играчи, сред които и националът на България Кирил Десподов. Освен това шампионите привлякоха футболисти на всички постове, а дългогодишният капитан Светослав Дяков остана извън картотекираните за турнира.

"Имам по двама футболисти на всеки пост, така че травми и наказания не би трябвало да се отразят", добави още Върба. "Очаквам добър мач", каза треньорът на шампионите за предстоящия мач с белгийците.

Изпитанието пред ЦСКА

Желание, късни обрати и непримиримост белязаха влизането на ЦСКА в Лига Европа. Червените отстраниха четири съперника, за да стигнат до груповата фаза, като в два от мачовете се оказваха и в ролята на догонващи. В плейофния кръг ЦСКА надви "Базел" в Швейцария след късен обрат.

На база на силното представяне в Европа червените срещат големи затруднения в българското първенство и нямат победа от пет мача. Точно заради това треньорът Стамен Белчев изрази притесненията си.

Преди началото на груповата фаза червените обявиха, че имат шансове да взимат точки в турнира в компанията на "Рома", "Йънг Бойс" и "Клуж" и само римските "вълци" са в ролята на изявен фаворит.

"В никакъв случай не трябва да има напрежение сред футболистите. Трябва да излезем и да играем спокойно и със самочувствие. Трябва да покажем играта от мачовете срещу БАТЕ Борисов и "Базел", коментира Белчев преди двубоя с "Клуж".

"В груповата фаза има шест мача да изиграем. За нас всяка точка е важна и може да се окаже решаваща за крайното класиране, затова ще се борим от първата до последната минута във всяка една среща", коментира още треньорът на червените, но и предупреди за това колко тежка е групата на ЦСКА.

"Няма слаби отбори на този етап в групите, "Клуж" е много силен отбор".

"В Лига Европа постигнахме своята цел, така че тези мачове сега са бонус. Трябва обаче да вдигнем нивото в първенството, където се очаква повече от нас", каза 19-годишният капитан на ЦСКА Валентин Антов, който също смята, че отборът може да си заслужи продължаване във фазата на преките елиминации в турнира, съобщава "Дневник".

Снимка: Reuters

 

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.