Трима мъже, оказали се седмица на необитаем остров в западната част на Тихия океан, бяха спасени от Военноморските сили на САЩ, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Издирващият ги военен самолет забелязал палмови листа, които те използвали, за да изпишат думата "H-E-L-P" (помощ - англ. език) на пясъчен плаж.

Мъжете - всички на възраст около 40 години, са открити в добро здраве. Те са били на Пикелот - необитаемо островче с площ под 13 декара, покрито с палмови дървета и разположено на 667 км югоизточно от Гуам, се казва в изявление на бреговата охрана на САЩ.

Самоличността и националността не се съобщават.

Сагата на триото започнала на 31 март, когато мъжете тръгнали с 20-метров открит скиф, оборудван с извънбордов двигател, от атол, на около 100 морски мили източно от мястото, където са открити, съобщи бреговата охрана.

Шест дни по-късно, след като опитните мореплаватели не се завърнали, тяхна роднина сигнализира властите, които започнали действия по издирване и спасяване. Първоначалната зона на търсене обхващала повече от 78 000 квадратни морски мили.

Ден по-късно от самолет на Военноморските сили на САЩ забелязали надписа, изписан с палмови листа.

"Този изобретателност беше от ключово значение за насочване на спасителните усилия", казва лейтенант Челси Гарсия от американската брегова охрана.

Докато са били блокирани на острова, който е част от Микронезия, мъжете са имали достъп до храна и вода. Те са успели да оправят и повредения си скиф.

На снимка на бреговата охрана се виждат две малки покрити убежища в близост до знака "H-E-L-P", отбелязва Ройтерс.

Според в. "Ню Йорк таймс" това не е първи случай, при който от острова са спасявани бедстващи хора. Преди около четири години трима изчезнали моряци са били открити, след като написали "SOS" на пясъка.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.