Бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър почина на 100-годишна възраст, съобщи Ройтерс, цитирана от Агенция „Фокус".

Американският дипломат е издъхнал в сряда, 29 ноември, в дома си в щата Кънектикът. Неговата дипломатическа служба при двама президенти остави своя отпечатък върху американската външна политика.

Въпреки преклонната си възраст, Кисинджър водеше изключително активен политически живот до последно – през предходните месеци той участваше в срещи в Белия дом, публикува книга за стиловете на лидерство и изнесе доклад пред сенатската комисия за ядрената заплаха от Северна Корея.

Хайнц Алфред Кисингер е роден в германския град Фюрт на 27 май 1923 г. Ортодоксален евреин, той е преследван от нацистите. През 1938 г. семейството му бяга от Германия в Ню Йорк, където става гражданин на САЩ през 1943 г.

По време на Втората световна война Кисинджър се сражава в 84-та пехотна дивизия на американската армия. Служил е като преводач на разузнаването и е помагал за залавянето на нацисти. За заслугите си той е награден с бронзова звезда.

Хенри Кисинджър изигра основна роля в много от забележителните събития от 70-те години на миналия век, които промениха хода на световната история. Той участва в преговорите за прекратяване на войната във Виетнам, нормализиране на отношенията между САЩ и Китай, ограничаване на ядрените оръжия и подобряване на отношенията между Израел и арабските страни.

Кисинджър е носител на Нобеловата награда за мир за 1973 г. "за съвместни преговори за прекратяване на огъня във Виетнам през 1973 г.“ Наградата бе връчена и на Ле Дик Тхо от Северен Виетнам, който обаче отказа приза с мотива, че работата им все още не е донесла мир, а двама членове на Нобеловия комитет подадоха оставка заради скандала.

След като се пенсионира от държавна служба през 1977 г., Кисинджър продължава да поддържа връзка с Джордж Х. У. Буш. Когато Буш става президент, той моли Кисинджър да оглави комисията за разследване на атентатите от 11 септември, но Кисинджър отказва.

Последната му книга – за различните видове лидерство, излезе през пролетта на тази година.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.