Министерството на външните работи на България извика Михаил Барилович, съветник на посланика на Руската федерация в София, и го информира за решението за експулсиране на двама руски дипломати от страната. Това съобщиха в сряда от руското посолство в България, предаде ТАСС.

"Няма доказателства, потвърждаващи изпълнението на дейности, несъвместими със статута им", се посочва в коментар от посолството, цитиран от ТАСС.

"Руската страна си запазва правото да предприеме ответни огледални мерки, се добавя в изявлението. Съобщава се, че въпросните сътрудници ще напуснат страната домакин в срока, посочен в нотата - 72 часа.

"Демаршът на София за експулсирането на руски дипломати, разбира се, няма да остане без симетричен отговор от страна на руската страна. Остава да изразим съжаление, че по този начин руско-българските отношения са сериозно увредени."

Това каза пред журналисти в Москва председателят на комисията за международни отношения в Държавната дума Леонид Слуцки, предаде ТАСС.

Слуцки също така заяви, че "България, след като обяви експулсирането на двама руски дипломати, влиза в списъка на държавите, които раздухват шпионски скандали срещу Русия.

Депутатът отбеляза, че изявленията на "българската прокуратура и външното министерство са като преписани едно от друго".

"Чешката република, Норвегия, Словакия, Австрия са страни, които са предприели подобни действия през 2020 г. с практически същите разсъждения.

Не изключвам всичко това да е част от стратегия за допълнителна демонизация на Русия на европейския континент", заключи шефът на парламентарната комисия, цитиран от БНР.

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.