Хиляди вярващи от цяла България започнаха да се събират още вчера край Бачковския манастир, за да посрещнат големия християнски празник. Той е един от най-тачените у нас, а на днешния ден вторият по големина манастир в България се превръща в едно от най-посещаваните места. Миналата година тук бяха пристигнали 12 000 поклонници, за да се поклонят пред чудотворната икона на Света Богородица, припомня "Марица".

Хилядите вярващи идват на днешния ден най-вече заради Чудотворната икона на Св. Богородица в манастира. Вчера вечерта от 18:00 часа беше отслужена вечерна служба. А след вечернята - и едно особено богослужение, последование, което се прави само на този ден. То е наречено Опелото на Св. Богородица. В него участваха духовенството и всички присъстващи християни. След това се проведе всенощно бдение.

Храмът беше отворен през цялата нощ и всеки можеше да се помоли и да влезе в благодатната радост на това бдение, което беше в очакване на днешния светъл празник.

празнично богослужение ще бъде водено от епископ Яков и братята на Светата обител, тъй като епископ Сионий ще бъде в Троянския манастир, който има храмов празник и също е оглавяван от него.

Чудесата

По време на Голяма Богородица в Бачковския манастир стават чудеса, стига да си искрено вярващ, твърдят поклонници.

В началото на 80-те години на ХХ век един монах стоял пред манастира, а към него се приближили две жени. Едната от тях била болна от рак и поискала от него да се помоли заедно с нея. Отишли до малката пещера, където била намерена чудотворната икона Пресвета Богородица - Троеручица, и се помолили. След това жената се отправила към Пловдив, където трябвало да я изследват окончателно. При изследването лекарите останали учудени, че няма тумор.

Изцеление получава и Елена, която преди това била приета за мъртва, а тялото било свалено в моргата на смолянската болница. Впоследствие в моргата забелязали, че палецът на ръката трепва, и извикали медицинския персонал. След възстановяването си тя отишла в Бачковския манастир, срещнала се с игумена му и споделила, че по времето, когато била в клинична смърт, се присънило да отиде в манастира.

А Стефан от Благоевград намерил тук лечение за страшната болест, която го сполетяла преди повече от 20 години.

Открили му рак и след операцията докторите не дали гаранция, че ще живее. До този момент дори не бил вярващ.

"В отчаянието си се хванах като удавник за сламка", припомня си Стефан. Славата за чудодейната сила на бачковската икона, която векове наред се носи сред богомолците, му била известна, макар да не ходел на църква. Дошъл на Възкресение, защото чул, че тогава силата на иконата е най-голяма. "Тъй като не знаех молитви, изрекох наум всичко, което ми беше на душата", спомня си благоевградчанинът.

Това, което почувствал още неизрекъл докрай молбата си за здраве, разказва вече години наред. "Сякаш не се кланях на икона, а пред самата Богородица. Толкова жив ми изглеждаше ликът върху дървото. Още тогава разбрах, че няма да умра", разказва развълнуван мъжът, който все още продължава да живее пълноценно и почти не си спомня за страшната болест.

Мерките

През тази година честването преминава при засилени мерки за безопасност заради разпространението на коронавируса. Направени са няколко дезинфекции в двора на манастира. Постоянно се дезинфекцира самата прочута икона, а също и всички плоскости в храма - подове, седалки, облегалки, врати. Маските и калцуните са задължителни, ако искате да влезете в храма, също и дезинфекцията на входа и спазването на двуметрова дистанция.

​"Ще разчитаме и на личната отговорност на поклонниците. Ние не можем да ги върнем и нямаме морално право да сторим това, ала ги молим да спазват всички изисквания, за да се предпазим колкото може едни други, каза игуменът на Бачковския манастир епископ Сионий.

Той обяви, че тази година заради пандемията няма да има курбан за вярващите, за което и на него му било много мъчно, пише "standartnews.com".

Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020

Този сайт е създаден в изпълнение на Административен договор № BG06RDNP001-19.126-0003-C01/18.02.2020 г. за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ по Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони, по проект „Закупуване на оборудване и техника за създаване на информационен портал“. Бенефициент по проекта е „Цинт медиа“ ЕООД.

Цялата отговорност за съдържанието на сайта се носи от „Цинт медиа“ ЕООД и при никакви обстоятелства не може да се приема, че сайтът отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.